Hlavní obsah

Bayern oslnil arabský svět a triumfoval v Curychu

Mnichov/Praha

Momentálně nejlepší fotbalový klub planety Bayern Mnichov znovu triumfoval. Na týdenním soustředění oslnil arabský svět. V Kuvajtu byl dokonce hostem v královském paláci. Obdobných poct se dostalo výpravě i v Kataru. Zástupci klubu pak roztleskali v pondělí večer i Kongresový palác v Curychu, kde byly udělovány prestižní ceny FIFA za rok 2013 včetně Zlatého míče.

Foto: Ruben Sprich, Reuters

Obránce Bayernu Philipp Lahm (vlevo) a brankář Manuel Neuer se vešli mezi nejlepší jedenáctku uplynulého roku.

Článek

Z Kuvajtu odletěla část týmu do Curychu. Ti, co zůstali, si pak užívali přízně arabských šejků i fanoušků. „Byl to fantastický týden. Jeho kvalita a intenzita předčily výsledky loňského letního závěrečného soustředění v Trentinu. Jen já jsem z koučování trochu ochraptělý,“ liboval si kouč Josep Guardiola.

Schweinsteiger a Robben už jsou fit

V podzimní části sezóny měly velké zdravotní problémy Bastian Schweinsteiger a Arjen Robben. „Oba záložníci už jsou prakticky připraveni k návratu na trávník. V pořádku bude i obránce David Alaba. V příštích měsících nás čeká velice náročný program, budeme hrát každé tři dny, a proto budeme potřebovat každého hráče,“ zdůraznil Guardiola.

„Tréninky hlavně v Kataru byly velice náročné. Žádné velké běhání. Všechno jsme dělali převážně s míčem, včetně sprintů a nácviku různých herních situací. Určitě to bylo velmi přínosné,“ konstatoval útočník Thomas Müller. „Máme sice trochu těžké nohy, ale to je v tomto období přirozené. Do startu jarní části sezóny se dáme do pořádku a vyladíme formu,“ přidal se záložník Toni Kroos. Bayern odstartuje jaro v pátek 24. ledna večer bundesligovým zápasem na trávníku Borussie Mönchengladbach.

Rummenigge: Ribéry je pro nás nejlepší

Pět trofejí z roku 2013 - vítězství v Lize mistrů, MS klubů, evropském Superpoháru, bundeslize a Německém poháru - se stalo ve 113 leté historii Bayernu Mnichov největším milníkem. „Na vyhlášení Zlatého míče za rok 2013 skončil Franck Ribéry třetí. Je to demokratická volba hlasujících novinářů, kapitánů a trenérů reprezentačních týmů. Pro nás je však nejlepší. Jsme na něj hrdí,“ cituje klubový web šéfa představenstva Bayernu Karl-Heinz Rummenige.

„Trenér Jupp Heynckes triumfoval mezi trenéry. Neuer, Ribéry a Lahm se dostali do nejlepší světové jedenáctky roku. Mezi pětapadesáti kandidáty jsme měli celkem devět zástupců, to je velký úspěch Bayernu,“ dodal Rummenigge s tím, že mnichovský klub i Ribéry mohou být nejlepší i v dalších letech.

„Jsem rád, že mohu korunovat svou kariéru tímto oceněním. Snil o tom už před deseti lety. Za více než padesát let ve fotbale jsem nic takového nezažil,“ přiznal Jupp Heynckes, který je prvním německým v historii, který toto ocenění získal.

„Jako mladý hráč jsem snil o tom, stát se profesionálem. Postupně jsem si kladl další cíle, reprezentaci a trofeje s klubem. Pro mne je zařazení do nejlepší jedenáctky světa v obrovské konkurenci skvělých brankářů velkým oceněním,“ sdělil svoje pocity na klubových stránkách gólman Manuel Neuer.

Reklama