Hlavní obsah

Daridu čeká boj o záchranu, s Freiburgem se chystá ve Španělsku

Fotbalový záložník Vladimír Darida v těchto dnech absolvuje první zimní přípravu s Freiburgem. Na soustředění ve španělském Jerezu se chystá především na náročné jarní boje o záchranu v bundeslize. Třiadvacetiletý fotbalový reprezentant si pochvaluje, jaký udělal pokrok v němčině, a se svými českými spoluhráči Pavlem Krmašem a Václavem Pilařem ve chvílích volna nejraději hraje karty.

Foto: Pavel Dosadil, Sport.cz

Záložník Freiburgu Vladimír Darida.

Článek

Příprava se prý moc neliší od jeho předchozího působiště v Plzni. "Jen máme tu pauzu kratší, takže je všechno rychlejší. Hned po svátcích jsme dělali fyzičku, běhali jsme podle sporttesteru. Měli jsme dvoufázové tréninky. Teď na soustředění ve Španělsku už děláme všechno jen na hřišti s míčem. Máme tu krásné počasí, kolem 18 stupňů. Jsme v takovém komplexu, kde jsou i golfová hřiště," řekl Darida v rozhovoru na webu svého agenta Ondreje Chovance.

Freiburg už má za sebou dva zápasy. "Nejdřív jsme hráli s Braunschweigem, vyhráli jsme 2:0, pak jsme stejný výsledek uhráli s jedním týmem z první albánské ligy. Trenér to rozdělil tak, že byly dvě sestavy. Jedna hrála v prvním zápase 70 minut, pak vyměnil deset hráčů. A ve druhém se to otočilo," popsal talentovaný středopolař.

Fyzička ho neopustila

"Hrál jsem víc v tom prvním zápase a bylo to v pohodě. Fyzička mě neopustila, cítil jsem se po těch pár dnech volna dobře. Trenér byl spokojený. Hráli jsme docela dobře. Ještě tady budeme hrát s Unionem Berlín a pak se vracíme do Německa. Už 25. ledna začínáme (v bundeslize), takže se to dost rychle blíží," doplnil Darida. Na podzim kvůli častým zraněním odehrál za německý tým jen deset soutěžních duelů a dal dva góly.

Freiburg je po první části německé ligy na šestnácté, barážové příčce. "Bude to boj. Všem je nám jasné, že současné postavení není ideální. Rozdíly jsou minimální, na desáté místo ztrácíme jen pět bodů. Věřím, že zabereme a co nejdřív se vyhoupneme výš," doufal Darida.

K podzimnímu trápení pátého celku minulé sezony podle něj přispěla také účast v Evropské lize, kde Freiburg ve skupině bojoval i s Libercem. "Nechci, aby to vyznělo špatně, ale moc nám nepomohla Evropská liga. Všechny tři zápasy, které jsme vyhráli, byly po týdnu, kdy jsme nehráli pohár ani Evropskou ligu. Když jsme měli prostor chystat se na zápasy celý týden, byli jsme odpočatí a šlo to líp," uvažoval patnáctinásobný reprezentant.

Je rád, že dělá pokroky v německém jazyce a lépe chápe pokyny trenéra Christiana Streicha. "Už tady mluvím německy víc než anglicky. Angličtinou jsem si pomáhal na začátku. Když trenér něco vysvětluje, už mu rozumím všechno," řekl Darida, který s českými parťáky Krmašem a Pilařem propadl kartám. "Ta hra se jmenuje Amerika a je to něco jako žolíky. Naučil nás ji Pavel Krmaš a docela nás to chytlo," dodal český záložník.

Reklama

Související témata: