Hlavní obsah

Že bývalí spoluhráči z Plzně v bundeslize tápou? To mě neděsí, říká Rajtoral

Nestačil se ani pořádně sbalit, jak za bundesligovou vidinou pospíchal. „Hlavně nesmím zapomenout pas. Jinak je zbytečné dělat z cestování do Hannoveru vědu. Všude se dá přece všechno koupit,“ pravil František Rajtoral, když se kvapně loučil s fotbalovou Plzní a mířil za bundesligovou vidinou. Hannover 96, kde v minulosti hrával Jiří Štajner i třeba enfant terrible českého fotbalu Jan Šimák, ho zlákal na půlroční hostování s případnou opcí. Pochopitelně, pokud se třináctinásobný reprezentační univerzál a bojovník k pohledání Rajtoral na bundesligové scéně prosadí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Alaba z Bayernu (vlevo) a František Rajtoral se na jaře mohou potkat na bundesligové scéně.

Článek

Před vámi z Plzně postupně odešli do bundesligy Jiráček, Pilař, Darida či třeba Petržela, kteří to ovšem neměli a nemají v německém fotbale ani trochu jednoduché. První tři jmenovaní se stále hledají, Petržela se z Augsburgu dokonce předčasně vrátil. Nemáte obavy, aby vás nepotkal jejich osud?

Obavy, natož pak strach by nebyl na místě, i když určitý respekt samozřejmě mám. I proto, že jsem pochopitelně sledoval kluky, kteří od nás do bundesligy odešli. O svou šanci se ale v Hannoveru poperu.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

Jenže vás čeká úplně jiné prostředí, než na jaké jste byl po léta zvyklý v Plzni, což ostatně i vaši někdejší spoluhráči potvrzovali. Žádné legrácky, uvolněná atmosféra, vtípky a kabina žijící společně a tvořící partu.

Člověk se musí přizpůsobit, takže věřím, že tohle umění zvládnu a s novým prostředím problém mít nebudu. Ostatně uvidím, jak to bude v novém klubu fungovat.

Plzeňští fotbalisté vám ostatně při kvapném loučení slibovali, že minimálně půl roku vám skříňku v šatně podrží, abyste při návratu měl zase tu svou...

Žertovali, jako vždy. Zase ukázali, jaký smysl pro humor mají, když si mě dobírali, jak rádi mě za půl roku zase rádi přivítají zpátky. Vím, že mně přestup přejí a hodně štěstí v novém působišti také.

Nemrzí vás, že Plzeň opouštíte v momentě, kdy se chystá na další účinkování na evropské pohárové scéně a připravuje se na souboj se Spartou o domácí titul?

Byl jsem v Plzni navýsost spokojený. Tituly, postupy do Ligy mistrů, famózní podpora fanoušků doma i na hřištích soupeřů – to je něco, co se nedá zapomenout. Plzeňský fotbal zažívá fantastické období, ale Hannover pro mě představuje další výzvu, kterou chci naplno využít.

Neobáváte se, že mezi nové spoluhráče v Hannoveru naskočíte rovnou z přípravy, zatímco oni ji mají za sebou a hrají naplno, neboť bundesliga se rozběhla už o víkendu?

Nikdy jsem něco podobného nezažil, takže to pro mě samozřejmě nové je. Věřím ale, že mě nepotkají žádné problémy spojené s tímto přechodem.

Bral jste to také v úvahu, když se rozhodovalo o vašem transferu, jenž se zrodil de facto ze dne na den?

Někdy se jednání táhnou, jindy je to naopak. Mě potkal druhý případ, protože všechno se seběhlo hodně rychle, takže nebyl ani čas o všech variantách přemýšlet. Zvláště, když všechno dobře dopadlo.

Reklama

Související témata: