Hlavní obsah

Poslední šance? Zdecimovanému Jiráčkovi ji v Hamburku dává učitel matematiky

S matematickou přesností kouč Hamburku Mirko Slomka vyřešil první nelehký rébus v novém působišti. Povedlo se to i za pomoci českého záložníka Petra Jiráčka, který o víkendu nastartoval demolici favorizovaného Dortmundu (3:0). A vyšperkoval tak i svůj návrat do základní sestavy bundesligového HSV.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Petr Jiráček (druhý zprava vpředu) přijímá gratulace od spoluhráčů z Hamburku poté, co se trefil proti Dortmundu. Zleva Milan Badelj a Heiko Westermann, vpravo Hakan Calhanoglu.

Článek

Právě explzeňský záložník se trefil v první půli a nasměroval svůj trápící se tým k výhře 3:0 - vůbec první po děsivé sérii sedmi porážek. Sám Jiráček na tom byl také bídně. Nestavěl ho Thorsten Fink, pak ani další muž na lavičce Bert van Marwijk. V základu hrál naposledy v září - při prohře 0:2 s Brémami. Ty ho teď čekají v příštím kole zase. A může ho těšit, že opět asi bude u toho.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

Slomka, vystudovaný učitel matematiky a tělocviku, totiž nastavil v sestavě úplně jiné kombinace a vsadil i na Čecha. A vítězné složení - jak známo - není radno příliš měnit.

„Teď je tu trenér, který mi věří," cituje Jiráčka server mopo.de. Už ve dnech před utkáním s Dortmundem bylo více než zřejmé, že český záložník Slomkův příchod může brát jako své vítězství. Už se mluvilo o tom, že bude muset z klubu odejít, ale rázem je vše jinak. „Dělal jsem ale jen to co ostatní, normálně se připravoval, je to na trenérovi," připomíná Jiráček, který mezitím vypadl i z národního týmu.

Bylo mu často vytýkáno, že je drahým mužem bez fotbalové budoucnosti. Do Wolfsburgu přitom kdysi přišel rozjetý coby jeden ze strůjců plzeňského rozletu. Kouč Magath ho moc chtěl, Jiráček se i dobře uvedl, ale po zranění s ním trenér přestal počítat. A nakonec nebránil jeho odchodu do HSV. A tam to šlo od deseti k pěti.

Před pár dny to vypadalo, že Magath za Jiráčkem zamíří do Hamburku, ale dopadlo to jinak. Přišel spasitel - pro Hamburk i pro českého záložníka. Slomka, matikář, ovšem hlavně kouč, jehož charisma v Německu mimořádně oceňují. Přitom jako hráč to nikam nedotáhl. Po Finkovi a van Marwijkovi je už třetím trenérem Hamburku v sezóně. Vlastně čtvrtým - Rodolfo Cardoso od rezervy byl ovšem jen dočasným záskokem.

Těžká doba ho nezlomila

Jiráček byl všemi poněkud přehlížen. „Dlouho jsem čekal na šanci. Byla to těžká doba," přiznává středopolař. Leda na pár minut v závěru ho posílali na hřiště. „Ale nezlomilo mě to."

A během minulého víkendu to přišlo. Jiráčkovy první dvě střely v utkání za mnoho nestály, když ale Lasogga v těžké situaci odcentroval, nezaváhal a byl rychlejší než bránící hráči Dortmundu - hlavou 1:0. A pak už to šlo ráz na ráz. Hosté sice tlačili, ale Hamburk střílel góly a dočkal se prvního vítězství od konce listopadu. A ne ledajakého. Nad finalistou minulého ročníku Ligy mistrů. Pro Slomku premiéra jako hrom!

„Tým může být na sebe hrdý," hodnotil kouč. Ale Hamburk zdaleka nemá vyhráno. Sobotní derby s Brémami den před Jiráčkovými 28. narozeninami ukáže, jestli se mužstvo a s ním i český záložník vskutku zvedlo a bude-li schopno utéct z nebezpečných pozic u dna tabulky.

Reklama

Související témata: