Hlavní obsah

Šéf Bayernu Hoeness se podle odborníků jen těžko vyhne vězení

Berlín
Aktualizováno

Prezident fotbalového klubu Bayern Mnichov Uli Hoeness se jen těžko vyhne vězení za daňový únik, k němuž se tento týden přiznal před soudem. Podle německých odborníků na daňové zákony je únik tak velký, že nelze očekávat podmíněný trest. Státní zastupitelství v úterý oznámilo, že celkem dluží Hoeness na daních 27,2 miliónu eur (745 miliónů korun). Šéf bavorského klubu v pondělí přiznal daňový únik 18,5 miliónu eur (500 miliónů korun).

Foto: Michael Dalder, ČTK/AP

Prezident Bayernu Mnichov Uli Hoeness

Článek

Na počátku procesu vinila prokuratura Hoenesse z daňového úniku 3,2 milionu eur, ke kterému se Hoeness přiznal loni v dubnu. V pondělí ale někdejší hvězdný útočník u soudu řekl, že stát ošidil na daních o 18,5 milionu eur. Finanční úřad dnes vyčíslil ještě větší částku. Dospěl k ní na základě dodatečných podkladů o Hoenessově kontu ve Švýcarsku, k nimž se dostal teprve na konci února.

Na počátku procesu vinila prokuratura Hoenesse z daňového úniku 3,2 miliónu eur, ke kterému se Hoeness přiznal loni v dubnu. V pondělí ale někdejší hvězdný útočník u soudu řekl, že stát ošidil na daních celkem o 18,5 miliónu eur.

"Nepodmíněný trest vězení považuji za absolutně nutný. Mám velmi vážné pochyby o tom, že by ještě bylo možné dát (Hoenessovi) podmínku," řekl v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Bayericher Rundfunk právník Thomas Eigenthaler. Výše daňového úniku, k němuž se Hoeness v pondělí přiznal, ho prý šokovala.

"Už jen ta částka, přes 18 miliónů eur, je tak vážná, že si momentálně neumím představit, že by bylo vůbec možné udělit podmíněný trest," řekl v rozhlasové stanici Deutschlandfunk právník a předseda německé liberální FDP Wolfgang Kubicki.

Hoeness sám přiznal větší únik, než se vědělo

Hoeness se loni v dubnu sám udal kvůli daňovým únikům, které se týkaly jeho nepřiznaného účtu ve švýcarské bance. Prokuratura kvůli tomu zahájila trestní řízení, které se týkalo 3,2 miliónu eur. V pondělí ale šéf bavorského velkoklubu u mnichovského soudu přiznal, že se dopustil daňového úniku v mnohem větším rozsahu, než se dosud vědělo. Před Hoenessovým přiznáním se spekulovalo o tom, že by někdejší hvězdný útočník mohl odejít od soudu s pokutou a podmíněným trestem.

Hoeness v letech 2003 až 2009 obchodoval s rizikovými akciemi. Dnes u soudu řekl, že jeho obchodování skončilo v celkové ztrátě v řádu několika milionů eur. Při obchodování ale dočasně dosahoval i zisků, které však nepřiznal ke zdanění. Právě kvůli nim nyní stojí před soudem.

Podle původního harmonogramu procesu měl soudce vynést rozsudek už ve čtvrtek. S ohledem na nové informace o výši daňového úniku ale Eigenthaler předpokládá, že se soud protáhne na delší dobu.

Hoeness je v Bayernu legendou. V dresu bavorského velkoklubu strávil téměř celou hráčskou kariéru a připsal si ve 239 zápasech 86 gólů. Jako útočník pomohl klubu třikrát vyhrát bundesligu i Pohár mistrů evropských zemí. S národním týmem získal zlato na ME 1972 i světový titul o dva roky později. Ve vedení Bayernu působí od roku 1982 a od roku 2009 je prezidentem.

Skončí prezident Bayernu Mnichov opravdu za mřížemi?
Ano.
74 %
Ne.
26 %
Celkem hlasovalo 577 čtenářů.

Reklama

Související témata: