Hlavní obsah

Prokuratura chce pro Hoenesse za daňové úniky 5,5 roku vězení

Mnichov

Pět a půl roku vězení navrhla mnichovská prokuratura jako trest pro prezidenta fotbalového Bayernu Mnichov Uliho Hoenesse za daňový únik ve výši 27,2 miliónu eur (745 miliónů korun). Obhajoba žádá podmíněný trest. Soudce Rupert Heindl by měl vynést verdikt ještě dnes odpoledne.

Foto: Pool, Reuters

Prezident Bayernu Mnichov Uli Hoeness

Článek

Státní zástupce Achim von Engel uvedl, že jde o mimořádně závažný případ daňového úniku. Odmítl Hoenessovu obhajobu, že by neměl být odsouzen za trestný čin a jít do vězení, protože se dobrovolně přiznal k tomu, že se vyhnul placení daní z příjmů prostřednictvím tajných kont ve Švýcarsku. Podle Von Engela nesplňuje Hoeness podmínky pro to, aby jeho přiznání mohlo být bráno jako účinné sebeudání.

Prokuratura mohla pro mistra světa z roku 1974 žádat až desetiletý trest vězení.

Dvaašedesátiletý Hoeness se loni v dubnu přiznal, že nezaplatil na daních 3,2 miliónu eur. Tento týden se během projednávání případu u soudu ukázalo, že částka byla mnohem vyšší, což potvrdil i Hoenessův obhájce. Proto je podle právních odborníků velmi nepravděpodobné, že by se šéf Bayernu mohl vyhnout vězení.

Hoeness v letech 2003 až 2009 obchodoval s rizikovými akciemi. V pondělí u soudu řekl, že jeho obchodování skončilo v celkové ztrátě v řádu několika milionů eur. Při obchodování ale dočasně dosahoval i zisků, které nepřiznal ke zdanění.

Hoeness je legendou Bayernu, který se pod jeho vedením v posledních letech stal nejlepším klubem světa. Jako hráč strávil v dresu bavorského velkoklubu téměř celou kariéru, v útoku pomohl klubu třikrát vyhrát bundesligu i Pohár mistrů evropských zemí. S národním týmem získal zlato na ME 1972 i světový titul o dva roky později. Ve vedení Bayernu působí od roku 1982 a prezidentem je od roku 2009.

Skončí prezident Bayernu Mnichov opravdu za mřížemi?
Ano.
74 %
Ne.
26 %
Celkem hlasovalo 577 čtenářů.

Reklama