Hlavní obsah

Strach z Magatha jsem neměl, kluci se na něj ale vyptávali, přiznal Jiráček

Hamburk

Odchod kouče Van Marwijka přivítal všemi deseti, pro Nizozemce byl vzduch. Nový trenér Mirko Slomka na Petra Jiráčka naopak sází, éru pod ním navíc odpálil gólem Dortmundu. Jenže nechybělo mnoho a namísto Slomky tahal HSV ze sestupové bryndy obávaný „krutovládce“ Felix Magath, s nímž se český záložník setkal ve Wolfsburgu...

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Obávaný "trenérský ras" Felix Magath nakonec v Hamburku nezakotvil.

Článek

V jednu chvíli vypadalo, že příchod Magatha je téměř hotový. Měl jste obavy?

Je dobře, že se mě na to ptáte, rád bych tuto záležitost konečně objasnil. Všude jsem četl, že Jiráček nemůže spát, protože přijde Magath, jenže já jsem s ním ve Wolfsburgu neměl žádné problémy. Nerozešli jsme se vůbec ve zlém. Tehdy mi na rovinu sdělil, že bude dávat přednost jiným hráčům, proto jsem z Wolfsburgu odešel. Mezi námi nevzniklo sebemenší zlo.

Ani jste neměl strach z jeho tvrdých tréninkových metod?

Jeho metody jsou známé, přiznávám, že jsem z nich byl trochu překvapený, ale co se týče vzájemného vztahu, mezi námi je všechno v pohodě. Teď už si doufám nebudu vždy, když se píše o Magathovi, číst, že jsem byl od něj terorizovanej.

Bylo vám to tedy lhostejné?

Pokud by to dopadlo, věděl bych naopak, co by mě čekalo, co by po nás chtěl. Strach jsem neměl. Byli jiní v šatně, kteří se mě neustále vyptávali, jestli přijde.(usměje se)

Klub nakonec angažoval Slomku a vaše pozice se otočila o 180 stupňů. Z tribuny jste putoval přímo do základu, proti Dortmundu jste skóroval. Výměna pro vás nemohla dopadnout lépe.

Změnu trenéra jsem stoprocentně přivítal, pod Marwijkem jsem cítil, že i kdybych se přetrhl, šanci nedostanu. Snad, i kdyby se zranili všichni hráči.

Proč vás Van Marwijk odepsal?

Nevím. Když jsem se ho na to ptal, tvrdil mi, že je všechno v pohodě. Přivedl si dva mladé Holanďany, nezbývalo mi, než daný stav věci respektovat. Pan Slomka mi od prvního dne věří rozhodně víc, cítím, že i pokud třeba nepůjdu od začátku, budu první nebo druhý, kdo se na hřiště na nějaký čas podívá.

Naposledy s Frankfurtem jste však nebyl ani na lavičce. Co se přihodilo?

V předchozím utkání s Brémami jsem si natrhl zadní stehenní sval. Doufal jsem, že se dám rychle do pořádku, jenže při tréninku mi ve svalu znovu píchlo. Pomohla mi ale akupunktura, na nedělní duel s Norimberkem bych měl být připravený. Je to pro nás strašně důležitý zápas, věřím, že ho zvládneme. Pohybujeme se v sestupovém pásmu, což je pro HSV skličující, pád do druhé ligy si tu nikdo neumí představit.

Ještě nedávno jste patřil mezi její klíčové muže reprezentace, kvůli nevytíženosti v Hamburku jste nebyl u přípravy s Norskem. Mluvil s vámi nový kouč Pavel Vrba?

Nevolal mi. Také proč? Poslal pár vzkazů do novin, že hráče, kteří nebudou pravidelně nastupovat v klubu, povolávat do reprezentace nebude. Tím je to dané. Hlavu si z toho nedělám, jsem teď především rád, že se to pro mě v Hamburku otáčí k lepšímu.

Reklama

Související témata: