Hlavní obsah

Darida střídá posty. V tuhé bitvě o záchranu je univerzálním vojákem

Freiburg

Skvostnými výkony pomohl Plzni do Ligy mistrů. Základní skupinu nejprestižnější klubové soutěže Evropy si však Vladimír Darida nezahrál. Bezprostředně po srpnovém postupu přes Maribor odešel fotbalový šikula ze západu Čech do Freiburgu. A zatímco jeho bývalí parťáci bojují o český titul a v osmifinále Evropské ligy, on se lopotí za záchranou v bundeslize.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český reprezentační záložník Vladimír Darida během přátelského utkání s Norskem.

Článek

V průběhu jara nastoupil Darida do všech zápasů Freiburgu. V prvním duelu slavil výhru, pak jeho tým potkala série šesti zápasů bez vítězství, kdy jen dvakrát remizoval. „Šlo o nepříjemnou šnůru, ale nebyli jsme pod extra velkým tlakem. Věděli jsme, že naše hra není špatná, a většinou jsme nebyli horší než soupeři," říkal třiadvacetiletý Darida.

Až o víkendu se bývalá plzeňská opora dočkala druhého letošního triumfu. „Konečně jsme nepřízeň osudu zlomili. Hned se nám dýchá trochu lépe," ulevil si Darida po vítězství 4:1 ve Frankfurtu.

K záchraně potřebují udělat vítěznou šňůru. „Jednou výhrou se nezachráníme. Teď máme sérii klíčových zápasů s týmy, které jsou s námi namočené v boji o záchranu," vyhlížel Darida bitvy, v nichž Freiburg hostí v pátek doma dvanácté Brémy, pak hraje na půdě čtrnáctého Hamburku, doma s patnáctým Norimberkem, na hřišti sedmnáctého Stuttgartu a s osmnáctým Braunschweigem. „V předešlých zápasech jsme mnohdy i vedli, jenže jsme nedokázali zápas dotáhnout do vítězného konce. Snad nyní vše zvládneme lépe," doufal Darida, jehož týmu patří šestnáctá příčka.

Sestupují poslední dva, Freiburg by při současné konstelaci musel o místo mezi elitou hrát baráž. „Myslím, že týmy jako Stuttgart nebo Hamburk, které nejsou na boj o záchranu zvyklé, čelí daleko většímu tlaku. Ve srovnání s Freiburgem nemají zkušenosti s existenčními starostmi, což by mohla být naše výhoda," přemítal v rozhovoru pro server chovanecsport. cz.

Posty střídá

Stejně jako jsou kolísavé výsledky jeho zaměstnavatele, je nejasná i Daridova pozice. V základu je pravidelně, ale zatímco v Plzni mu patřila úloha středního záložníka, v Německu posty střídá. V posledním duelu nastoupil na místě levého záložníka.

„Trenér mi řekl, že v rozestavení se čtyřmi obránci a čtyřmi záložníky mě potřebuje z taktických důvodů na kraji. Sice nejde o můj post, ale jsem rád, že hraju," pokrčil rameny.

Ve Freiburgu z něj dělají „univerzálního vojáka". „Je fakt, že jsem hrál už pravou zálohu, útočníka, podhrotového hráče a nyní levého záložníka. Jen na tom svém místě klasického středového hráče jsem ještě nenastoupil. Ale co, učím se něčemu novému," prohlásil smířlivě.

Reklama

Související témata: