Hlavní obsah

Nejvíc mě prohnal Ribéry, zhodnotil duel s Bayernem mohučský Pospěch

Mohuč/Praha

Patří k nejvytíženějším hráčům bundesligy. Pětatřicetiletý obránce Mohuče Zdeněk Pospěch patřil k nejlepším hráčům i v sobotním duelu s Bayernem Mnichov, v němž domácí drželi bezbrankovou remízu ještě osm minut před koncem. Pak je momentálně nejlepší fotbalový klub planety dvakrát ztrestal... „Je to škoda, cítím nejen velkou únavu, ale i obrovské zklamání. Minimálně na bod jsme měli,“ litoval v rozhovoru pro Sport.cz do telefonu bývalý český reprezentant.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Jerome Boateng (vpravo) z Bayernu si vyskočil nad Zdeňka Pospěcha z Mohuče.

Článek

Jak se cítíte den po zápase s Bayernem Mnichov?

Hodně unavený a ještě víc zklamaný. Hráli jsme dobře. Mysleli jsme alespoň na bod, i když jsme měli z brejků šance dát gól. Je to škoda.

Včera Bayern vaši defenzivu pořádné provětral...

To je samozřejmé. Bayern je v laufu. Jeho hra je založená na rychlé kombinační hře.

Vy jste byl neustále v permanenci, často ve vzduchu, ale hlavně na trávníku. S kým jste si nejvíc zaběhal?

Hlavně s Ribérym a s Alabou. Jsou skvěle sehraní, výborně se doplňují. Když k tomu přidáte další skvělé hráče, je opravdu těžké s nimi bojovat.

Bylo to mimořádné, proti jiným zápasům bundesligy?

To zase ne. Nic výjimečného, tady musíte hrát naplno v každém zápase. Bundesliga je kvalitní. Není v ní tým, který byste přejeli, aniž byste museli vydat hodně energie. Bojuje se naplno celých devadesát minut.

Ještě osm minut před koncem jste drželi nulu a čelili úspěšně tlaku Bayernu. Čím se zápas v závěru zlomil?

Ve druhém poločase jsme zbytečně ustoupili dozadu. Iniciativu jsme přenechali Bayernu a úplně ho pustili do hry. Tím to pro nás bylo složitější. Když necháte Bayern hrát a má míč, je velmi složité s ním hrát. Měli šance už v první půli, ale s přibývajícími minutami té druhé jejich tlak narůstal a bylo otázkou času, kdy nám dá gól. Bohužel jsme dostali dva. Z naší strany nebyl závěr moc dobrý. Když pak dostanete dva góly v samém konci, mrzí to hodně. My jsme si na ně věřili, chtěli jsme Bayern porazit.

Kouč Bayernu Pep Guardiola po utkání řekl, že jste byli jedním z nejsilnějších soupeřů v této sezóně. Potěší to?

Je to od něho hezké. Takové hodnocení od tak vynikajícího kouče potěší, ale já bych měl větší radost ze tří bodů, nebo alespoň jednoho.

Mohuč má velmi dobrou formu. Drží se v tabulce na místech, z nichž se postupuje do evropských pohárů. Jsou vašim cílem?

Prvotním cílem byla záchrana, ale za téhle situace by byla obrovská škoda, kdybychom to nezkusili. Mluvit teď o prioritě záchrany by byla z naší strany schovávačka před realitou. Musíme udělat všechno pro to, abychom Evropu vybojovali, když se situace i přes prohru s Bayernem vyvíjí dobře. Nemusí se to povést, ale zkusit to musíme.

Čekají vás teď soupeři, s nimiž se o Evropu perete?

To není jen o soupeřích, s nimiž bojujeme o účast v Evropské lize. Tvrdý a vyrovnaný je boj o záchranu. Musíme bodovat se všemi a každý bodík může hrát roli. Bude to bitva do poslední minuty.

Vy jste řekl trenérovi české reprezentace Pavlu Vrbovi, že o dresu národního mužstva už neuvažujete a po sezóně se vrátíte domů. Nezmění vaše rozhodnutí ani případný postup do pohárové Evropy?

Mé rozhodnutí je neměnné. Zahrál jsem si už Ligu mistrů i Evropskou ligu. Mám svoje roky a pro mne už jsou prioritní jiné věci, než evropské poháry. Myslím, že jsem si svoje odehrál, Mohuči odvádím to nejlepší, na co mám. Není to neúcta, ale přišel čas se vrátit domů.

Neumím si představit, že byste ze dne na den pověsil kopačky na hřebík. Už se vám z Česka někdo ozval?

S nikým nejednám, protože moje volba je jasná. Vrátím se do Opavy, odkud pocházím. Tady jsem s velkým fotbalem začal, vyrazil do světa a tady chci skončit. Jen si přeji, aby Opava postoupila do druhé ligy. Věřím, že ji nějaký čas ještě pomohu.

Reklama

Související témata: