Hlavní obsah

Německé řešení: na derby jde rekordní šik policistů. Krev prolejeme jen jako dárci, slíbili fandové

Dortmund

Na to, abyste přejeli z Dortmundu do Gelsenkirchenu, nepotřebujete při volnějším provozu ani půl hodiny. Obě města jsou od sebe nějakých 35 kilometrů, bundesligové kluby v nich sídlící dělí pouhopouhý bod, Borussia je druhá, Schalke třetí, oba chtějí do přímo do Ligy mistrů. Co víc? Je to souboj odvěkých soupeřů. Německo nezná větší rivalitu. Když prohrát, tak s kýmkoli, jen ne s regionálním rivalem, říkají si zarputilí fandové obou klubů.

Foto: Ina Fassbender, Reuters

Trenér Borussie Dortmund Jürgen Klopp s Kevinem Grosskreutzem (vlevo) a Sokratisem Papastathopulosem.

Článek

V úterním večeru je v rámci 27. kola bundesligy zaděláno na mimořádnou bitvu. A možná i na problém. I proto jde 3000 těžkooděnců střežit fotbalový mír. K tomu 1000 příslušníků pořádkové služby. „Bohužel je to bundesligový rekord," konstatuje Bild. Ale není zbytí.

Na podzim v Gelsenkirchenu při výhře Dortmundu 3:1 z toho byla v hledišti naprosto nekontrolovaná pyrotechnická show v podání hostujících fandů. A ostuda. Panují obavy z odvety příznivců Schalke. To vše při osmdesátitisícové návštěvě. Podobný malér á la ostravské Bazaly s infiltrací živlů na tribuny se slušnými fandy by skončil zřejmě masakrem.

Nebude to piknik, říká domácí kouč

Jak to řeší v Německu? S ohledem na podzimní události bylo původně rozhodnuto, že fanouškům hostů bude na tyto zápasy zapovězen vstup do hlediště. Ale kluby po dlouhých debatách ujednaly, že ještě jednou ustoupí.

Ale jen za doprovodu mimořádných policejních operací. Nově je pojatý už příjezdový koridor k aréně, nové jsou parkovací plochy, 90 význačných výtržníků se nesmí v tuto dobu vůbec objevit ve městě.

A největší hrozba pro fandy? Pokud se budou na proslulé dortmundské Jižní tribuně dít nepřístojnosti, svaz ji nekompromisně zavře!

„Věřme, že rivalita zůstane jen na trávníku," vyjádřili se společně v dopisu fanouškům šéfové klubů Hans-Joachim Watzke a Clemens Tönnies.

Příznivci reagovali vstřícně. Žádná krvavá řež nebude, slibují. A když krev, tak jen společně darovaná v nemocnici.

„Nečekám žádný piknik," nezmírňuje napětí kouč domácích Jürgen Klopp, i když se jeho slova týkají hlavně dění na trávníku. Německo se chystá na zápas jara.

Kdo ovládne derby a vykročí k druhému místu v bundeslize za Bayernem?
Dortmund
80,5 %
Schalke
19,5 %
Celkem hlasovalo 4857 čtenářů.

Reklama