Hlavní obsah

Trenér Dortmundu Klopp se může v nabídkách přehrabovat. Chtějí ho do Barcelony i na Old Trafford

Kouč Borussie Dortmund Jürgen Klopp se bude moci v lukrativních nabídkách zřejmě přehrabovat. Ve Španělsku se totiž vehementně spekuluje, že by mohl už v létě převzít Barcelonu a na lavičce katalánského velkoklubu nahradit Argentince Gerarda Martina, pro fotbalovou Anglii je zase favoritem na trenérské místo v Manchesteru United. Dokonce větším, než Nizozemec Louis van Gaal, s nímž se vedení z Old Trafford v minulých dnech v utajení sešlo.

Foto: Ina Fassbender, Reuters

Kouč Dortmundu Jürgen Klopp (vpravo) hovoří se sudím Damirem Skominou po skončení odvety čtvrtfinále Ligy mistrů proti Realu Madrid.

Článek

Žádný div, že o Kloppa je tak eminentní zájem. S Dortmundem získal dva bundesligové tituly, v loňské sezóně s ním postoupil do finále Ligy mistrů, v té letošní vzdoroval ve čtvrtfinále Champions League Realu Madrid. Dokonce nescházelo mnoho, aby ho vyřadil, protože po prohře 0:3 ve Španělsku vyhrál v domácí odvetě 2:0, přičemž hned několik velkých šancí jeho hráči zahodili a ani prodloužení si tak nakonec nevynutili.

Kloppova filosofie i styl imponuje

A když teď v posledním kole bundesligy Kloppův tým rozdrtil Bayern Mnichov na jeho hřišti 3:0, zájem o trenéra Dortmundu zase prudce vzrostl.

Jak Barceloně, tak i Manchesteru United imponuje fotbalová filosofie šestačtyřicetiletého kouče, stejně jako moderní herní styl, který svému týmu ordinuje.

Ani jednomu klubu se letošní sezóna nepovedla. Barcelona vypadla v Lize mistrů ve čtvrtfinále s madridským Atlétikem, v ligové tabulce figuruje až na třetí příčce s čtyřbodovým mankem právě na Atlético, takže už zbývá jen Královský pohár, aby si alespoň zčásti zachránila reputaci. Kdyby ve středu ve finále s Realem Madrid neuspěla, zlomilo by to argentinskému trenérovi vaz definitivně.

Gerardo Martino má sice na Nou Campu uzavřenou smlouvu ještě na příští sezónu, ale už teď je víceméně jasné, že klubové vedení ji nemíní dodržet a hledá jeho nástupce. Klopp stojí v barcelonské hierarchii úplně nejvýš, současný trenér Atlétika Diego Simeone je hned za ním.

Moyes asi 200 miliónů neutratí

Manchester United je na tom podobně... Ze sedmé příčky v Premier League se do pohárové Evropy rozhodně nedostane, z Ligy mistrů vypadl ve čtvrtfinále s Bayernem. Ale hlavně - s dosavadním působením trenéra Davida Moyese vládnou na Old Trafford krajní rozpaky, takže navzdory dlouhodobé smlouvě by mohl v létě skončit.

Na letní nákupy má Manchester United připraveno 200 miliónů liber, ale Moyes není podle všeobecného mínění tím pravým, kdo by je měl utratit.

I proto se generální ředitel Edward Woodward sešel v minulých dnech s Louisem van Gaalem, jenž po světovém šampionátu končí na lavičce nizozemské reprezentace, proto se na Old Trafford začalo stále častěji skloňovat jméno Jürgena Kloppa.

„Teď myslím jen na úterní semifinále Německého poháru s Wolfsburgem," odmítl Klopp nejnovější spekulace jakkoli komentovat. Vedení Dortmundu rovněž. A navíc s odkazem, že trenér má smlouvu platnou až do roku 2017 a Borussia ho rozhodně nemíní uvolnit.

Který tým bude v příští sezóně trénovat Jürgen Klopp?
Povede Barcelonu
11 %
Zamíří do Manchesteru United
17,1 %
Zůstane v Dortmundu
71,9 %
Celkem hlasovalo 7921 čtenářů.

Reklama

Související témata: