Hlavní obsah

Německý fotbal opět zvažuje brankovou technologii

V německém fotbale se opět rozhořela diskuze o zavedení technologie snímající brankovou čáru. V sobotním finále poháru totiž rozhodčí upřeli Dortmundu gól, přestože podle televizních záběrů byl míč celým objemem v brance. Z výhry 2:0 po prodloužení se nakonec radoval ligový mistr Bayern a získal double.

Foto: Ina Fassbender, Reuters

Dante z Bayernu Mnichov odkopává míč po hlavičce Matse Hummelse z Borussie Dortmund ve finále Německého poháru.

Článek

"Jestli ředitel Dortmundu Hans Joachim Watzke, nebo zástupce jiného klubu, navrhne zavedení brankové technologie, podpořím je," citovala agentura Reuters šéfa nejvyšších dvou německých soutěží (DFL) Reinharda Rauballa.

Branka nebyla chybně uznána v 64. minutě, kdy za nerozhodného stavu obránce Bayernu Dante vykopával hlavičku Matse Hummelse za čárou. V Německu šlo už o druhé podobné selhání rozhodčích v sezoně. Loni v říjnu uznali gól Stefana Kiesslinga z Leverkusenu navzdory tomu, že míč prošel do branky boční síti.

K poslednímu pochybení došlo krátce poté, co 36 klubů ze dvou nejvyšších německých soutěží zamítly zavedení brankové technologie. V březnu hlasovala pro polovina celků z první a pouhé tři z osmnáctičlenné druhé bundesligy, zatímco ke schválení bylo potřeba dvoutřetinové podpory.

Tehdy byly hlavním argumentem odpůrců vysoké náklady na zavedení technologie, výkonný ředitel DFL Andreas Rettig však naznačil, že by se brzy mohlo hlasovat znovu. "Pokud si to budou přát samotné kluby, tak nám nic nestojí v cestě. My jsme na to připraveni," prohlásil.

Brankovou technologii loni v srpnu zavedla jako první z ligových soutěží anglická Premier League. Využita bude také v létě na mistrovství světa v Brazílii.

Reklama