Hlavní obsah

VIDEO: Fotbalová mánie. V Německu se zastavil život, mistry světa vítalo půl miliónu fanoušků!

Berlín
Aktualizováno

Čtyřiadvacet let Němci čekali na titul mistrů světa. V zemi fotbalu zaslíbené se ho po nedělní výhře 1:0 v prodloužení nad Argentinou dočkali, a tak byli po zásluze odměněni. Oslavy čtvrtého triumfu v historii Nationalelf vrcholily úterním návratem mužstva zpátky do hlavního města Berlína. U Braniborské brány a v přilehlých ulicích se už od večera tísnily statisíce lidí. Svěřenci Joachima Löwa přistáli na letišti Tegel a okolo poledne už absolvovali triumfální jízdu speciálně upraveným tahačem. Po více než dvouhodinové glorifikaci se cesty německých hrdinů oddělily.

Němci slaví v ulicích Berlína svůj čtvrtý titul mistrů světa.Video: Reuters

 
Článek
Fotogalerie

Fotbalisté Německa si užívají triumfální jízdu Berlínem

Fotbalisté Německa přistáli v Berlíně.

Němečtí fanoušci sledují přelet letadla s mistry světa nad Berlínem.

Příznivci německého týmu se scházeli na hlavní berlínské ulici už od pondělí. U Braniborské brány vyrostla během fotbalového šampionátu velká fanzóna a Berlín se tak stal centrem německých oslav už od vítězného finále, které na brazilském stadiónu Maracaná rozhodl svou trefou sedm minut před koncem prodloužení záložník Mario Götze.

V německé metropoli se v úterý sešlo zhruba půl miliónu lidí, ale přesné číslo nešlo odhadnout. Když se například na přilehlé ulici Straße des 17. Juni konala největší světová hudební party Loveparade, v Berlíně bylo před patnácti lety na 1,5 miliónu fanoušků. Němečtí fotbalisté nabrali při pondělním odletu z Ria zhruba hodinové zpoždění, let však neměl žádné další komplikace a do Německa hráči dorazili v úterý dopoledne.

Na znaku německé fotbalové reprezentace mezitím přibyla čtvrtá hvězda, coby symbol dalšího světového titulu. Němci jsou společně s Itálií druhým nejúspěšnějším národem v dějinách mistrovství světa, jen Brazilci mají o jeden triumf víc.

Z letadla jako první vylezl kapitán týmu Philipp Lahm, který nesl v ruce trofej pro nové šampióny. Hned za ním vystupoval za přívětivého slunného počasí Bastian Schweinsteiger zahalený do německé vlajky a po nich vstoupili na domácí půdu i další hráči a členové realizačního týmu.

Löw věnoval pohár všem fanouškům

Autobus vyzdobený slavnými německými fotbalovými letopočty odvezl fotbalisty do centra Berlína, kde nasedli na speciálně upravený kamión a vydali se slavit s fanoušky. Velká party Mannschaftu a statisíce jeho fanoušků vypukla. Hráči si fiestu užívali, většina z nich okamžitě sdílela fotky na sociálních sítích.

Berlínem tou dobou zněly trubky, klaksony, hlasité skandování i pokřiky - zkrátka vše, co k mohutným oslavám patří. Nechyběla ani obří replika trofeje pro fotbalové šampióny. Kromě obyčejných fanoušků se to v berlínských ulicích hemžilo i známými tvářemi - nechyběla třeba tenistka Sabine Lisická, diskař Robert Harting nebo zpěvačka Helene Fischerová.

Největšího aplausu se na velkém pódiu nedaleko Braniborské brány dočkali trenér Joachim Löw a střelec vítězného gólu Mario Götze. „Děkuji vám za obrovskou podporu. Všichni jsme mistry světa," radoval se čtyřiapadesátiletý trenér, zatímco Per Mertesacker, Lukas Podolski, Sami Khedira i Mesut Özil tančili na pódiu. Další hráči pak krkolomně předváděli, jak chodí gaučové, což je označení pro typického argentinského pasáka dobytka.

Po 14. hodině se hráči po sedmi týdnech rozešli po vlastních osách a oslavy se přesunuly do jiných německých měst. Mnozí z fotbalistů zamířili do Mnichova, Dortmundu, Frankfurtu nad Mohanem či Kolína nad Rýnem, kde bude veselice pokračovat až do středečního rána.

Reklama

Související témata: