Hlavní obsah

Dortmund - Leverkusen 0:2Bellarabi bleskovým gólem překonal rekord bundesligy. Freiburg s Daridou a Krmašem prohrál

Hannover
Aktualizováno

Fotbalisté Dortmundu nezvládli start německé ligy a prohráli na domácím hřišti s Leverkusenem 0:2. Skóre otevřel už devět sekund po úvodním hvizdu Karim Bellarabi, a vstřelil tak nejrychlejší branku v historii bundesligy. Ani Schalke se zápas prvního kola nepovedl, v Hannoveru prohrálo 1:2. V 47. minutě se prosadil útočník hostů Klaas-Jan Huntelaar, Hannover ale obrátil zápas brankami v 67. a 70. minutě, které vstřelili Edgar Prib a Joselu. Freiburg s Vladimírem Daridou a Pavlem Krmašem v základní sestavě prohrál ve Frankfurtu 0:1.

Foto: Ina Fassbender, Reuters

Záložník Leverkusenu Karim Bellarabi (zcela vpravo) slaví se spoluhráči gól na hřišti Dortmundu.

Článek
Fotogalerie

Bellarabi nejrychlejším gólem v historii bundesligy překonal rekord, který drželi Ulf Kirsten, Giovane Elber a Paul Freier za trefy v jedenácté sekundě utkání. "Jsem samozřejmě za překonaný rekord rád. Důležité ale je, že jsme vyhráli. Celá příprava se nám dnes vyplatila," řekl čtyřiadvacetiletý záložník.

Dortmund byl rychle inkasovaným gólem evidentně zaskočený. V 18. minutě ohrozil branku dortmundského Langeraka z přímého kopu Calhanoglu, jeho střela šla těsně vedle.

Borussia zahrozila poprvé v 55. minutě, Aubameyang po zemi přihrál do šestnáctky posile z FC Turín Immobilemu, obránce Toprak ale stihl včas zakročit. Ani závěrečný tlak nedokázal Dortmund přetavit ve vyrovnávací gól, v páté minutě nastavení naopak výhru Leverkusenu zpečetil útočník Stefan Kiessling, jemuž na gól nahrál rekordman Bellarabi.

"Mnoho věcí jsme udělali správně. Neustále jsme útočili a zůstali jsme po celý zápas aktivní. Ta rychlá branka nebyla náhoda, mluvili jsme o tom už dříve a chtěli jsme ihned zaútočit," konstatoval trenér vítězného týmu Roger Schmidt. "Byla to velmi rozkouskovaná hra. Nedostali jsme téměř žádný prostor. Pro tu první minutu nemám žádné vysvětlení. Tak brzký gól otřese každým. Zápas se pak vyvíjel podivně," poznamenal jeho dortmundský protějšek Jürgen Klopp.

Hannover během tří minut otočil duel se Schalke

V prvním poločase zápasu mezi Hannoverem a Schalke viděli fanoušci taktickou bitvu, jedinou větší šanci domácího týmu měl španělský útočník Joselu, posila z Hoffenheimu. Hosté se do vážnějších příležitostí dostávali také spíše sporadicky, pokusy Sama a Huntelaara zneškodnil gólman Zieler.

V 47. minutě poslal Draxler přihrávku Choupo-Motingovi, ten s míčem doběhl do šestnáctky a nahrál na úvodní branku Huntelaarovi. Nizozemský reprezentant se dokázal prosadit v prvním zápase sezóny i loni, kdy dvěma brankami pomohl k remíze 3:3 s Hamburkem.

Domácí přestáli následný tlak Schalke a dokázali skóre obrátit. Nejprve Bittencourt v 67. minutě přesprintoval s míčem polovinu hřiště a přesným centrem nalezl ve vápně Priba, o chvíli později střelec vyrovnávacího gólu přihrál Joseluovi, který povedenou střelou k pravé tyči s pomocí Fuchsovy teče překonal Fahrmanna. Třetí branku mohl v závěru přidat znovu Joselu, hlavou však trefil brankovou konstrukci.

Darida s Krmašem porážku Freiburgu neodvrátili

V 15. minutě duelu mezi Frankfurtem a Freiburgem se v pokutovém území k odraženému míči dostal Haris Seferovic a rozhodl o výhře Frankfurtu, do kterého přišel před sezónou ze San Sebastianu. Darida a Krmaš odehráli za hosty celé utkání.

Nováček z Kolína nad Rýnem přivítal na svém stadionu Hamburk, který si účast v bundeslize musel vybojovat v barážovém dvojutkání s Fürthem. Hamburk byl od začátku aktivnější, do největších šancí se dostali Lasogga a Iličevič, gólmana Horna však hosté nepřekonali a museli se spokojit s bezbrankovou remízou. Tomáš Kalas, který je v Kolíně na hostování z Chelsea, do zápasu nezasáhl stejně jako hamburští Petr Jiráček a Jaroslav Drobný.

Německá fotbalová liga - 1. kolo:
Eintracht Frankfurt - Freiburg 1:0 (15. Seferovič)
Hannover - Schalke 2:1 (67. Prib, 70. Joselu - 47. Huntelaar)
Hertha Berlín - Brémy 2:2 (16. a 47. Schieber - 53. Lukimya-Mulongoti, 55. Di Santo)
Hoffenheim - Augsburg 2:0 (33. Szalai, 35. Elyounoussi)
Kolín nad Rýnem - Hamburk 0:0
Dortmund - Leverkusen 0:2 (1. Bellarabi, 90.+5 Kiessling)

Reklama