Hlavní obsah

Po tajemném zranění je zpět. Klid i berle byly nezbytné, říká Gebre Selassie

Radek MalinaSport.czPrávo

Až první listopadový den se Theodor Gebre Selassie v této sezóně dočkal bundesligového debutu v základní sestavě Brém. Sedmadvacetiletého zadáka české fotbalové reprezentace od letní přípravy odstavilo neobvyklé a tak trochu tajemné zranění. Jeho návrat však pro Werder znamenal obrat k lepšímu. Výhra 2:1 nad Mohučí byla první v soutěži.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Theodor Gebre Selassie na archivním snímku ze srazu české reprezentace.

Článek

Do základní sestavy jste naskočil nejprve v poháru s třetiligovým FC Chemnitzer, v sobotu vás trenér nasadil od první minuty i proti Mohuči. Tušil jste, že dostanete takový prostor?

Před pohárovým duelem jsem byl jen týden v přípravě s týmem, takže mě trenér (Skripnik) zařazením do základu hodně překvapil. Když jsme ale zápas odehráli s čistým kontem a neměli v defenzívě velké problémy, očekával jsem nominaci i pro bundesligu.

Připravoval vás trenér na nasazení proti Mohuči?

Ne, nic mi neříkal. Nesděluje sestavu předem a ctí pravidlo, že všichni musejí být připraveni nastoupit kdykoliv. A já jsem pochopitelně šťastný za zápasy od první minuty, tím spíš když se vyhraje. Je příjemné se vracet v takové situaci.

Klub v souvislosti s vaším zraněním vydal jen zprávu o otoku v pravém stehně, ale léčba trvala několik měsíců. Můžete přiblížit, co vás přesně trápilo?

Měl jsem malinkou prasklinku ve stehenní kosti, respektive v jejím uchycení v koleni. A kolem se udělal otok. Je to trošku hloupé zranění. Léčba probíhá klidem, protože operace by si vyžádala třeba třikrát delší dobu léčení. V úplném začátku zranění jsem musel chodit o berlích. Neměl jsem žádné bolesti, ale stejně jsem na nohu nesměl došlapovat.

Bylo hodně těžké ovládnout touhu po rychlém návratu na trávník?

Ano. Po pár dnech v klidu jsem se cítil velmi dobře. Říkal jsem si, že mohu dělat všechno. Ale pravidelně jsem chodil na magnetickou rezonanci a vždy měl v noze otok. Po třech týdnech jsem byl přesvědčený o možnosti tréninku. Ale lékaři mi zakázali cokoliv. Následně se velmi hlídalo, jak bude noha reagovat na minimální zátěž. Při kontrole mi vždy řekli, že stav je o trošku lepší, ale ještě dalších pět týdnů trvalo, než jsem mohl začít trénovat.

Jak ke zranění došlo? Jednalo se o důsledek nějakého faulu?

Vůbec ne. Šlo o přetížení z tréninkového procesu.

Klub právě v době vašeho návratu vyměnil trenéra. Robina Dutta nahradil Viktor Skripnik, jenž působil u týmu do 23 let. Byl jste nervózní, co vám změna přinese?

Člověk je vždy napjatý. Já jsem za minulého trenéra hrával pravidelně a nyní vlastně ještě z lavičky po pouhých dvou dnech tréninku naskočil na osmadvacet minut proti Kolínu, což byl poslední zápas před změnou.

Se změnou přišel i výsledkový obrat. Představuje první výhra v 10. kole velkou úlevu?

Nejsme v situaci, abychom skákali radostí. Situace není ideální, ale jedná se o ohromně důležité vítězství po tak dlouhé době. Udrželi jsme kontakt s týmy před námi. Nemáme velkou bodovou ztrátu, byť jsme na sestupové pozici. Poslední dva zápasy nám dodaly optimismus.

Reklama