Hlavní obsah

Fotbal v Německu je na nejvyšší úrovni, chci hrát bundesligu, má jasno Čelůstka

Praha

Přestože v červnu oslavil teprve pětadvacáté narozeniny, působí fotbalový obránce Ondřej Čelůstka už ve čtvrtém zahraničním klubu. Po Itálii, Turecku a Anglii se rodák ze Zlína dočkal angažmá ve vysněném Německu, byť zatím jen v druholigovém Norimberku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Ondřej Čelůstka má sen hrát německou nejvyšší soutěž.

Článek

Do týmu jste přišel před čtyřmi měsíci v rozjeté soutěži. Přesto jste se hned stal oporou, takže musíte být spokojený...

To jsem. Dokonce moc. Podmínky v Norimberku jsou ve všech směrech skvělé. Jen naše výsledky tomu neodpovídají.

Klub měl postupové ambice, ale pohybujete se ve druhé polovině tabulky. Proč?

Mužstvo je poměrně hodně mladé. Někdy je v zápasech vidět, že nám chybějí zkušenosti. Prohráli jsme zápasy s týmy, které určitě nebyly lepší. Jenže jsme pod tlakem chybovali. Věřím, že do Vánoc ještě budeme sbírat body, abychom na jaře měli o co hrát.

Jak složité pro vás bylo začlenit se do týmu, s nímž jste neabsolvoval přípravu?

Během letní přestávky jsem trénoval sám, asi deset dnů jsem se chystal v Olomouci se Sigmou. Když jsem přišel do Norimberku, kluci měli odehraná dvě kola. Rychle jsem ale získal důvěru a udržel si ji i po rošádě, která na lavičce proběhla při minulé reprezentační pauze. Měl jsem štěstí, že se povedl první zápas. V Berlíně jsme vyhráli o čtyři branky a výkon týmu byl skvělý. Pak ale přišlo černější období, herně i výsledkově. Na vytížení si ale nemůžu stěžovat. Na jaře jsem v Anglii poslední dva měsíce vůbec nehrál, takže teď jsem pochopitelně náramně spokojený.

Byť hrajete druhou nejvyšší soutěž, naplnily se vaše představy o německém fotbale?

Už od dětství jsem byl fanoušek bundesligy. Snil jsem o působení v Německu. Zdejší fotbal je podle mého na nejvyšší úrovni. Tempo, nasazení, fanoušci. To všechno mě fascinuje. Na domácí zápasy v Norimberku chodí minimálně třicet tisíc fanoušků. Jsem prostě nadšený. Chci se ukázat v co nejlepším světle. A pokud by se nám nepodařilo postoupit, chtěl bych přestoupit do bundesligy.

Není předčasné zaobírat se příští sezónou?

Určitě nesedím a nepřemýšlím, co bude. Jen bych si tím uškodil, je potřeba být koncentrovaný. Ale jednou chci určitě hrát bundesligu. To je nejvyšší úroveň, které lze dosáhnout. Věřím, že do ní s Norimberkem postoupíme. Před rokem jsem šel z Turecka do Anglie, pak byl chvíli doma, přesouval se do Německa. Poslední měsíce byly dost hektické, hodně jsem se stěhoval. Dokázal bych si proto představit, že zakotvím v Norimberku, protože mi sedí. I proto bezmezně věřím v úspěch.

Usnadnil vám aklimatizaci fakt, že máte v týmu české spoluhráče Petráka s Polákem?

Poprvé jsem v klubu, kde nejsem z Česka sám. Je to určitě pozitivní, příjemnější. Mentalita lidí v Německu je nám určitě bližší než třeba turecká, což věci usnadňuje. Ale kluci mi hodně pomohli, hlavně Honza Polák.

S jazykovou bariérou jste problém neměl?

Učil jsem se němčinu na základní škole. Mám tedy základy, které se snažím oživit. Třeba v Turecku jsem se o řeč ani nepokoušel, to bych si přetrhl jazyk. V každém tamním klubu se ale mluví anglicky, kádry všech týmů jsou nabité cizinci. S italštinou to bylo snadnější. Když jsem letěl prvně do Palerma, neuměl jsem ani slovo. Ale Italové jsou nacionalisté, bylo nezbytné se učit. Nicméně italština jde do hlavy rychle, není náročná. Člověk se domluví za tři měsíce, na studium je to pohodlná řeč.

Čelůstka v cizině
PALERMO jaro 2010
Byl jsem hodně mladý, šel jsem do Itálie na přelomu ledna a února, v polovině května soutěž končila. Bylo to krátké angažmá. Ale i velká zkušenost, poznal jsem fungování fotbalu v zahraničí. Když jsem po mistrovství Evropy jednadvacítek přestoupil do Turecka, byl jsem sebevědomější a věděl jsem, co a jak. V tom byla Itálie prospěšná.
TRABZONSPOR červenec 2011 - srpen 2013
V Turecku jsem prožil dva nejlepší roky dosavadní kariéry. První sezónu jsme skončili třetí, postoupili jsme do Ligy mistrů a pak hráli v jarní části sezóny Evropskou ligu. Ve 22 letech to byly super zážitky, obrovské zkušenosti. Ve druhé sezóně jsem byl součástí spanilé jízdy do finále Tureckého poháru.
SUNDERLAND srpen 2013 - květen 2014
Z fotbalového hlediska byla Premier League určitě nejkvalitnější soutěž, kterou jsem zažil. Na podzim jsem hrál takřka pořád. Ale před jarní částí se situace změnila, trenér si přivedl nové hráče a moje pozice utrpěla. Promítlo se, že jsem byl v klubu jen na hostování.

Reklama

Související témata: