Hlavní obsah

Němce zlomil pro zavedení Jestřábího oka levnější systém a nižší možnost chyb. A u nás?

Berlín/Praha

Jde to ztuha, ale přece jen. Zastánci nových technologií ve vyhodnocování sporných situací při fotbalových zápasech si mohli odškrtnout další úspěšně vybojovanou bitvu. A to v Německu. Co sousedy vůbec přimělo k obratu? Vždyť ještě v březnu techniku určující, jestli vskutku padl gól, rázně odmítli. Od léta se už prvoligové zápasy bez ní neobejdou. U nás nic takového zatím čekat nelze.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Mario Götze z Bayernu i další fotbalisté v Německu od příští sezóny dostanou novinku

Článek

"Tentokrát jsme hlasovali pro technologii, protože to dává smysl. Je to o nákladech a chybách," poznamenal manažer berlínské Herthy Michael Preetz po hlasování, které přineslo zásadní průlom. Zastánci techniky vyhráli 15:3. Proti byly pravděpodobně jen Frankfurt, Paderborn a s nimi také Augsburg, nebo Schalke. Každopádně bylo dosaženo potřebné dvoutřetinové většiny.

"Žádnou výraznou změnu do fotbalu to nepřinese. Kdybychom to zavedli už před deseti lety, tak u nás by to za tu dobu ani jednou nebylo využito," trval na zbytečnosti novinky prezident Frankfurtu Heribert Bruchhagen.

Náklady na zavedení novoty byly od předešlého pokusu sníženy z 250 000 eur (necelých sedm miliónů korun) na 134 000 (cca. 8000 eur na zápas). A nižší má být i chybovost - z možné 1,5 centimetrové odchylky je to už jen 0,8 cm.

Systém je chráněn šifrováním

Každou branku bude snímat sedm kamer z různých úhlů. Sudímu bude gól potvrzován na hodinkách. Záložní zdroje energie by neměly dopustit žádný výpadek zařízení, útok hackerů je s ohledem na šifrování podle šéfa ligy Reinharda Rauballa nepravděpodobný. „Je to krok kupředu a pomůže rozhodčím i celému německému fotbalu,“ uvedl pro bild.de.

„Jsem rád, že žádosti sudích byly vyslyšeny,“ podotkl ke schválení Felix Brych, elitní německý rozhodčí, který v minulé bundesligové sezóně uznal skandální gól poté, co míč prošel do brány z boku dírou v síti.

U našich sousedů nakonec využitý britský systém Hawk-Eye je údajně o 40 000 eur lacinější než konkurenční německý GoalControl z letošního MS. "Tak v zemi mistrů světa se nakonec místo německého použije anglický systém," podivil se výběru Dirk Broichhausen, generální ředitel společnosti GoalControl.

Novinka se zatím týká první ligy, bude se užívat i v Německém poháru, a to zřejmě od čtvrtfinále. Do vteřiny má sudí signál na hodinkách, které vibrují a blikají na zápěstí. Zvukový signál jde arbitrovi do ucha. Gól bude potvrzen i animací na světelné tabuli.

Zkoušejí videorozhodčího

A Němci jdou ještě dál. S Nizozemci, kteří Hawk-Eye také zavádějí, pracují i na projektu, který by dovoloval vyhodnocení dalších sporných situací - nařízení pokutových kopů, ofsajdů, vylučování apod. Ale to je zjevně ještě dlouhá cesta. Každopádně by to vyžadovalo nasazení člověka u obrazovky coby videorozhodčího, což ovšem může narážet na to, že s předpokládanými většími či menšími časovými prodlevami dojde ke změně charakteru hry. A to je v rozporu s přáním některých fotbalových bossů. Zejména šéf UEFA Michel Platini je velkým odpůrcem videa. "Jeho zavedení bude koncem fotbalu," nechal se slyšet před časem.

Stejný systém jako v Německu pro potvrzení dosažení branky využívají už v anglické lize, a to od sezóny 2013/14. Do tenisu bylo Jestřábí oko zavedeno v roce 2006. Zařízení bylo vyvinuto už v roce 2001 britským matematikem Paulem Hawkinsem.

V Česku obdobné pokusy zatím neprorazily. Úporné odvolávání se na zákazy FIFA, která něco podobného vyzkoušela na MS, ovšem už jen těžko může platit. Zůstane ale u finanční náročnosti, i když se objevily projekty, které by měly být lacinější.

Kde a jak se využívá technologie
NěmeckoOd příští sezóny liga použije britský systém Hawk-Eye. Zařízení je založeno na snímání kamer, nikoli na čipu v míči.
AngliePrůkopníci! Od minulé sezóny tam funguje systém Hawk-Eye.
ŠpanělskoS brankovou technikou se počítá nejdříve za dva roky.
ItálieV provozu jsou brankoví rozhodčí, kamery tamní asociace bere jako zbytečnou pomoc.
NizozemskoUž funguje skrytý videorozhodčí ve zkušebním provozu, je ve spojení se sudím na hřišti, situace (nejen branková) má být řešena do 15 sekund.
FIFAPoužila německý systém GoalControl na MS, branky a míče musejí být speciálně upraveny.
UEFANasazuje brankové rozhodčí, zkušební spojení sudího vysílačkou s kolegou u čáry bylo ostře kritizováno. Šéf Platini je odpůrcem videa.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články