Hlavní obsah

Povede Guardiola na světovém šampionátu 2022 reprezentaci Kataru? Nic není nemožné!

Mnichov/Praha

Španělský fotbalový kouč ve službách mnichovského Bayernu Pep Guardiola odmítá o své budoucnosti zásadně mluvit, neboť v bavorském velkoklubu má smlouvu až do roku 2016. Spekulacím o tom, kam zamíří příště, se ale samozřejmě nevyhne. Mnichovský server AZ nyní přišel s informací, že by se Guardiola mohl stát reprezentačním koučem Kataru a vést národní tým pořadatele světového šampionátu 2022.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Povede Josep Guardiola fotbalisty Kataru na MS 2022?

Článek

Že jsou podobné spekulace přitažené za vlasy? Že by extrenér Barcelony a současný kouč Bayernu Guardiola do Arábie nikdy neodešel? Že ani milióny dolarů nabízené šejky nejsou všemocné?

Příběh věhlasného španělského házenkářského trenéra Valera Rivery Lópeze naopak naznačuje, že v současném sportovním světě není nic nemožné. Pro Katar tuplem ne. Angažovali ho, přivedli mu a naturalizovali řadu hráčů ze zahraniční a López získal na nedávno skončeném světovém šampionátu pořádaném v Kataru s národním týmem stříbrné medaile.

Proč by se tedy nemohl Guardiola vydat stejnou cestou? Jen mimochodem - mnichovský Abendzeitung zjistil, že López je dobrým přítelem Guardioly a že se v Kataru před nedávnem sešli. V době světového šampionátu tam byl totiž veleúspěšný španělský kouč s Bayernem na soustředění.

Katařané ho lanařili už v minulosti

Navíc není bez zajímavosti, že Guardiola na konci hráčské kariéry hrál v letech 2003 až 2005 za klub Al-Ahli SC, v roce 2010 byl jmenován jedním z vyslanců mistrovství světa 2022 v Dauhá a při nedávné návštěvě Kataru se sešel na tiskové konferenci i s vedoucím národního týmu Mansúrem Al-Ansarim.

Nebylo to ostatně poprvé, co by se Katar o Guardiolu zajímal. Už v letech 2011 a 2012 mu předložil velice lukrativní nabídky, ale španělský kouč jim odolal.

Připomenout si zaslouží i prognóza autora Guardiolova životopisu Martího Perarnaua. „Kdybych měl hádat jeho budoucnost, odhadoval bych, že jeho cesta povede z Bayernu do Anglie a za osm až deset let pak přijde vyvrcholení jeho trenérské dráhy během závěrečného turnaje mistrovství světa, kde povede národní tým," soudí autor autobiografie.

Reklama

Související témata: