Hlavní obsah

Takovou krizi by asi žádný jiný kouč nepřežil. Nevzdáváme to, říká Klopp. Opory Borussie si podal kotel

Dortmund/Praha

Vzteklé pohledy střídal s těmi úplně nepřítomnými. Jakoby Jürgen Klopp nechtěl věřit, jaký malér pokračuje. Snad nechtěl věřit, že tým, který před pár měsíci tak perfektně šlapal a byl jeho chloubou, je v rozkladu. V 19. kole fotbalové bundesligy prohrál jeho Dortmund doma s Augsburgem 0:1, je poslední. Odpich do lepších časů ne a ne přijít. Asi žádný jiný trenér by po takovém propadu už nebyl ve funkci. Letěl by, pokud by to nevzdal sám.

Foto: Ina Fassbender, Reuters

Trenér Dortmundu Jürgen Klopp opouští scénu po prohře s Augsburgem.

Článek
Fotogalerie

„Výsledek bolí," pravil po středeční prohře Klopp, pod nímž mužstvo v minulých sedmi letech kráčelo nejprve nezadržitelně vzhůru. Ničilo i mocný Bayern. Ale teď zažívá mizérii. Páté utkání v řadě bez výhry, podruhé v řadě na posledním místě tabulky! Místo rozletu až někam k pozicím znamenajícím účast v pohárové Evropy je tu trápení. Koučovo charisma nepomáhá.

Ani přesilovka proti Augsburgu nepomohla k bodům. „Po červené kartě jsme nepředvedli nic. Až v nastavení jsme měli šanci. Ciro (Immobile) hlavičkoval (a nedal). Že v naší situaci hrají roli nervy, není pochyb," dumal Klopp, ale nekapituloval „Musíme se vzpamatovat."

Slovo činovníků platí

Augsburg z minima vytěžil maximum. Když bylo třeba, obětoval jednu z důležitých figur. Janker, který si odbýval premiéru v týmu, se obětoval a nekompromisně ještě před vápnem stáhl Gabonce Aubameyanga, ve chvíli, kdy postupoval na bránu. Zmařil jedinou vyloženou šanci nejobávanější palebné síle domácích, kteří se v sezóně těžko vyrovnávají s odchodem kanonýra Lewandowského do Bayernu.

Přitom odborníci před tímto soutěžním ročníkem odvážně připomínali, že Dortmund může podobně jako Mönchengladbach v 70. letech čtvrtým rokem po sobě v soutěži zvládnout hranici 80 gólů. Realita? Za devatenáct kol jich tým dal 18.

A trenér je přes stále reálnější hrozbu sestupu ve funkci. Slovo činovníků Borussie platí. Kloppa nevyhodíme, říkal jeden z šéfů Borussie Hans-Joachim Watzke už před dlouhými týdny, když ještě nebylo patrné, kam až může tým výkonnostně propadnout. Podle Bildu už tu ale přece jen je plán na případný Kloppův konec. Ale hned tak skutečností nebude. Pokud ano, tak až na konci února. To Dortmund za sebou bude mít derby se Schalke a první duel osmifinále LM s Juventusem. Až pak případně Klopp, který je momentálně nejdéle sloužícím koučem u jednoho klubu v bundeslize, uvolní své místo.

Trpělivost vedení je snad i odplatou za to, že kouč neodešel, když o něj po mistrovských taženích byl enormní zájem. Zůstal, ale zranění a prodeje hvězd mu začaly hatit plány. Forma vyšuměla. Klub, který v minulém desetiletí přežil i těžkou finanční krizi, je teď ohrožen pádem více než kdy jindy.

Hummels vyrazil za fanoušky

Jak by se náramně hodil takový Udo Lattek, slavný kouč, který začátkem února krátce po 80. narozeninách zemřel a před zápasem si ho oba týmy připomněly minutou ticha. S osmi německými tituly rekordman bundesligy opakovaně působil i v Dortmundu. Na prvenství v lize s ním nedosáhl, ale při svém posledním trenérském angažmá v roce 2000 ohroženou Borussii ještě s asistentem Matthiasem Sammerem s přehledem udržel mezi elitou.

„Víme, že z 98 procent je to o bojovnosti. V těch zbylých dvou procentech to musíme doplnit větší uvolněností, abychom v posledních 20 metrech před brankou dokázali udělat správná rozhodnutí," říkal po prohře kapitán Mats Hummels, jeden z těch, kteří se po utkání nebáli jít za fanoušky do kotle a diskutovat s nimi. Příznivci s klubem stále žijí. Tradiční návštěvou ozdobili i zápas 19. kola - 80 667 jich přišlo. Plno. Parádní kulisa k hořkému jubileu - 500. porážce v soutěži. S Augsburgem, který si až v osmém vzájemném duelu s Borussií připsal první vítězství.

Poslední výhru žlutočerných mohli diváci vidět ve 14. kole - 1:0 nad Hoffenheimem. Pak pětkrát bez vítězství. „Chápu lidi, kteří pískali," dodal Klopp.

Udrží Dortmund I. bundesligu?
Ano, udrží ji s koučem Kloppem
84,6 %
Ano, udrží ji s novým trenérem
5,6 %
Ne, kouč Klopp odstoupí pozdě a tým spadne
6,5 %
Ne, Klopp odstoupí záhy, ale týmu to nepomůže
3,3 %
Celkem hlasovalo 4889 čtenářů.

Reklama

Související témata: