Hlavní obsah

Nestačí, aby mužstvo věřilo mně, musí věřit hlavně samo sobě, vysvětloval kouč Dortmundu

Dortmund se konečně probral. Po sérii pěti porážek v pravý čas, protože v sobotním bundesligovém duelu ve Freiburgu se hrálo nikoli o tři, ale v utkání dvou celků akutně ohrožených sestupem o šest bodů. „Neznamená, že zvládneme i příští čtyři zápasy jen proto, že jsme vyhráli ve Freiburgu,“ krotil přílišnou euforii z vítězství a úprku z poslední příčky v tabulce trenér Borussie Jürgen Klopp.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Fotbalisté Dortmundu Pierre-Emerick Aubameyang a Shinji Kagawa (vlevo) se radují v utkání s Freiburgem.

Článek

Klubové vedení Dortmundu ani na chvíli neuvažovalo, že by měl sedmačtyřicetiletý kouč na lavičce skončit, i když po středeční domácí prohře s Augsburgem upadla Borussie do hluboké krize. Nezapomnělo, kam Klopp mužstvo dostal, a že zůstal žlutočerným barvám věrný i ve chvílích, kdy ho lákaly i největší evropské kluby.

A samotný Klopp víru v probuzení svých svěřenců rovněž ani na chvíli neztratil. „Nikdy ode mě neuslyšíte, že končím a svou práci vzdávám," opakoval i před sobotní cestou do Freiburgu.

Ten zažil jarní probuzení Borussie. Čeští legionáři v domácím dresu Vladimír Darida a Pavel Krmaš pochopitelně také.

„Od začátku jsme vyvinuli na soupeře velký tlak. Po vedoucím gólu, jemuž předcházela chybná přihrávka, se nám podařilo narušit jeho sebevědomí. My už pak dál zůstali aktivní a vyhráli jsme zaslouženě," ulevilo se Kloppovi po výhře 3:0, o kterou se po kiksu domácího záložníka Frantze zužitkovaném Aubameyangem postaral vedoucí trefou Reus. Gabonský legionář Aubameyang pak přidal k asistenci ještě dva další góly.

Výhru nechce nadhodnocovat

Finalista Ligy mistrů z předloňské sezóny tak unikl z poslední příčky v bundeslize a pod čáru ponoru poslal právě Freiburg. I trenérovi se v tu chvíli ulevilo.

„Nestačí, aby mužstvo věřilo mně a mým slovům, musí věřit hlavně samo sobě," poukázal Klopp na hlavní příčinu proměny, která se s jeho týmem ve Freiburgu udála. Přílišné euforii však nepropadal.

„Nemíním vítězství nadhodnocovat. Nesmíme zapomenout, že už v pátek hrajeme doma s Mohučí," připomínal Klopp další důležitou konfrontaci, která je pro něho osobně o to pikantnější, že jde o klub, kde až do roku 2008 působil a odkud do Dortmundu přišel.

„Neznamená, že zvládneme i příští čtyři zápasy jen proto, že jsme vyhráli ve Freiburgu," varoval své svěřence, že únikem z poslední příčky nemají zdaleka vyhráno, a že po sérii pěti porážek teď automaticky nepřijde pět vítězství v řadě.

Zachrání se Borussia Dortmund letos v bundeslize?
Ano
95,3 %
Ne
4,7 %
Celkem hlasovalo 1984 čtenářů.

Reklama

Související témata: