Hlavní obsah

Schürrlemu stačil po návratu z Chelsea jeden zápas a bundesliga už mluví o magickém trojúhelníku

Wolfsburg/Praha

Na Stamford Bridge se stal nechtěným snajprem, takže Chelsea ho pár hodin před koncem lednového přestupního termínu vrátila do Německa. Tedy, prodala ho za 22 miliónů liber, aby si pořídila Kolumbijce Cuadrada. Pro Wolfsburg by se měl stát čtyřiadvacetiletý německý reprezentant André Schürrle ovšem ternem, neboť by měl klubu pomoci nejen do vysněné Ligy mistrů, ale i k případnému ataku na výsostné postavení mnichovského Bayernu, „Docela určitě přinese do Wolfsburgu extra kvalitu,“ je si ostatně jistý legendární Rudi Völler, který jako sportovní ředitel Leverkusenu Schürleho do Premier League prodával.

Foto: Profimedia.cz

André Schürrle a Bas Dost se radují z gólu v utkání s Hoffenheimem.

Článek

Už návrat na bundesligovou scénu měl Schürrle skvostný. Hned v prvním zápase proti Hoffenheimu nahrál po pouhých třech minutách nizozemskému legionáři Dostovi na vedoucí gól. A i v dalším průběhu zápasu válel tak, jako by na předchozí štaci hrával pod Mourinhem pravidelně... Výpadek na něm nebyl patrný.

Na Stamford Bridge nehrál, návrat mu přesto vyšel

„A já přitom v posledních týdnech vlastně jen trénoval a sotva kdy hrál. Nebo spíše nehrál vůbec," smál se Schürrle přešťastný z toho, že je zase doma a že mu návrat do bundesligy tak náramně vyšel.

Úžasné představení, rozplývali se němečtí novináři i fotbaloví experti po výhře Wolfsburgu 3:0, o které se zasloužilo trio De Bruyne, Dost a navrátilec Schürrle. Dokonce se vytasili s paralelou na magický trojúhelník, který na konci devadesátých let obdivovala celá bundesliga. Tvořili ho tehdy Fredi Bobič, Giovane Elber a Krasimir Balakov a Stuttgartu ho záviděli naprosto všichni.

„Na to bude zapotřebí ještě hodně zápasů a týdny tvrdé práce, abyste mohli o magickém trojúhelníku mluvit. Musíme se mnohem více poznat, moji noví spoluhráči potřebují vědět, co jsem schopen udělat já a naopak já musím poznat, co udělají oni. Vše může být daleko lepší, takže počkejte, co přinese čas," bránil se podobným příměrům Schürrle, který před odchodem do Chelsea dres Leverkusenu po dva roky rovněž oblékal.

Ani zlato z Brazílie mu nepomohlo

„Tehdy jsme na něho dostali ze Stamford Bridge takovou nabídku, že prostě nešlo odolat. Nemohli jsme ho neprodat," přiznává sportovní ředitel Leverkusenu Rudi Völler, že suma 18 miliónů liber přetloukla snahu Schürrleho udržet.

Jenže na Stamford Bridge Schürrle pouze paběrkoval. Za půldruhého roku nastoupil do 44 zápasů, v nichž dal 11 branek. Ani titul mistrů světa, který s německou reprezentací loni na světovém šampionátu v Brazílii získal, na jeho postavení v Chelsea nic nezměnil. Přitom vstřelil v osmifinálovém prodloužení důležitý gól Alžířanům a domácí Brazílii pomohl v semifinále při potupné prohře 1:7 znectít dvěma góly.

Kouč Chelsea José Mourinho však pro něho neměl v sestavě Blues místo a na samém konci ledna ho prodal do Wolfsburgu a ještě na transferu čtyři milióny liber vydělal.

„Londýn je místem, kde se fotbalista velice těžko prosadí. Zvláště, kdy ho provází spousta očekávání," glosovala Schürrleho epizodu na ostrovech německá fotbalová legenda Rodi Völler.

„A když jen trénuje a nehraje," přidal s jistou hořkostí Schürrle.

Návrat do Leverkusenu pikantnost zvyšuje

Ta však v novém angažmá rychle pominula. Zvláště po debutu, který se mistru světa nadmíru vydařil.

„Okamžitě jsem se cítil součástí týmu, protože noví spoluhráči mně ohromně pomohli. A protože i první akce mně vyšla a já nahrál na gól, narostlo i mé sebevědomí. Cítil jsem se neuvěřitelně dobře, i když potřebuji ještě pár týdnů trénovat a hlavně hrát, abych získal starou jistotu, která mně zákonitě po takové době bez soutěžních zápasů chybí," liboval si po prvním vystoupení minulou sobotu.

Teď ho čeká o víkendu další. Shodou okolností v Leverkusenu, což pikantnost jeho návratu ještě okořeňuje.

„Zažil jsem tam dva překrásné roky, během nichž jsem se cítil velice dobře. Proto se na utkání i někdejší spoluhráče těším. Teď však hraju za Wolfsburg, takže budeme chtít samozřejmě tři body," hlásil před sobotním duelem navrátilec do bundesligy André Schürrle.

Reklama

Související témata: