Hlavní obsah

Vyřadit Bayern, stanou se z nás gerojové, hlásá kouč Doněcku spoléhající na brazilskou touhu po odplatě

Lvov/Praha

Pro mnohé hráče Bayernu šlo o návrat na stadión, který důvěrně znají. Při evropském šampionátu 2012 nastoupili v barvách německé reprezentace ve Lvově k zápasům proti Portugalsku a Dánsku a v obou slavili výhru. „Je to naše město,“ hlásil před dnešní první osmifinálovou partií Ligy mistrů mezi Šachtarem Doněck a Bayernem, která se vzhledem k válečnému stavu na Ukrajině hraje ve Lvově, Bastian Schweinsteiger.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Arjen Robben by chtěl podobně slavit i dnes večer na Ukrajině.

Článek

Bayern je pochopitelně velkým favoritem. Zvláště po sobotním vystoupení v bundeslize, kdy deklasoval Hamburk 8:0 a trenér Pep Guardiola si liboval, že starý dobrý Bayern je zpátky. „Už zase hrajeme naším stylem," pochvaloval si před cestou do Lvova, kde čeká jeho svěřence dnes večer první osmifinále Champions League.

Guardiola se respektem netají

Navzdory vzestupu formy a třeba i faktu, že ukrajinský protivník nesehrál v tomto roce ještě ani jedno soutěžní střetnutí, zůstává kouč Bayernu opatrný.

„Bude to těžké utkání, protože Mircea Lucescu udělal za Šachtaru jeden z nejlepších týmů v Evropě. A on je navíc velice chytrým a inteligentním trenérem," připomínal Guardiola na tiskové konferenci před utkáním, jež se netradičně konala v nákupním středisku Opera.

„Ještě jako trenér Barcelony jsem hrál se Šachtarem celkem pětkrát a pokaždé to byla hodně náročná partie. A třeba ve finále Superpoháru jsme nad ním vyhráli až gólem v prodloužení," připomínal partii z roku 2009, kde v Monaku vyhrála Barcelona nad Lucescovým celkem, v němž tehdy byl i český legionář Hübschman, až trefou Rodrígueze.

Guardiola přiznal, že má respekt hlavně z ofenzivní síly Šachtaru. „Luiz Adriano patří mezi světové top fotbalisty, ale i Wellington, Costa a Teixeira, to jsou skutečně vynikající a hlavně rychlí útočníci. S nimi třeba Rakickij, který má nejlepší levou nohu, jakou jsem kdy viděl a navíc chorvatský legionář Srna," vyjmenovával hráče, kteří ho v sestavě ukrajinského mistra upoutali nejvíc.

„Chceme do finále a máme před sebou dlouhou cestu. Teď nás čeká ve Lvově první krok a jsme připraveni předvést proti Šachtaru nejlepší výkon, jakého jsme schopni," sliboval kouč Bayernu a netajil, že k tomu ovšem potřebuje Schweinsteigera a Xabi Alonsa, nad jejichž startem se vznáší otazník.

„Nepotřebuji ani tak jejich nohy, jako hlavy, protože v myšlení jsou rychlejší než ostatní," netajil Guardiola.

Lucescu: Jsme vlastně Brazilci

Doněck, který se musel uchýlit do azylu do tisíc kilometrů vzdáleného Lvova, si pochopitelně uvědomuje, že Bayern je v osmifinálovém měření sil velkým favoritem.

„Respekt máme, ale Bayernu se nebojíme," prohlásil vzdorovitě brazilský legionář Taison a jeho krajan Luiz Adriano přidal: „Jdeme do zápasu s tím, že ho chceme vyhrát. A v odvetě se pak uvidí."

Stejnou víru sdílí i trenér Lucescu, který věří, že ve vyprodaném lvovské aréně je jeho mužstvo schopno Bayernu vzdorovat a třeba ho i udolat.

„S tím do utkání jdeme. Kdyby se nám povedlo německého soupeře vyřadit, stali by se z nás opravdoví gerojové," nechal se slyšet a naznačil, na co spoléhá: „V našem kádru je třináct Brazilců, takže jsme vlastně brazilské mužstvo hrající v Evropě. V sestavě Bayernu zase figuruje šest mistrů světa, kteří Brazílii tolik potupili v semifinále mistrovství světa. Proto moji mladí Brazilci obrovsky touží po odplatě za šampionát."

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články