Hlavní obsah

Teď je snadné hráče milovat, vyčítal Guardiola po vraždění portugalských neviňátek

Mnichov/Praha

Prožíval odvetu s Portem tak emocionálně, že si i kalhoty rozpáral, aniž by to postřehl. Natolik byl Pep Guardiola unesen hrou svého Bayernu, který ve čtvrtfinálové odvetě Ligy mistrů fotbalisty Porta doslova zmasakroval. Už po prvním poločase vedl pětibrankovým rozdílem, takže nejenže smazal dvougólové manko z prvního duelu, ale vkročil rovnou do semifinále. „Hráli jsme skutečně dobře, ale o dokonalosti bych nemluvil. Žádný výkon není dokonalý a i my jsme schopni hrát mnohem lépe,“ odmítal španělský kouč superlativy, které se na něho a jeho svěřence jen valily.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Nadšený kouč mnichovského celku Josep Guardiola.

Článek
Fotogalerie

Chyběla mu esa a klíčoví muži sestavy, přesto Guardiola i bez Robbena, Ribéryho, Schweinsteigera a spol. odvetu zvládl a v duchu svých zvyklostí dovedl Bayern v Lize mistrů do semifinále. Jako ostatně pokaždé, když v nejprestižnější evropské klubové soutěži na trenérské lavičce účinkoval.

To hráči, nikoli já, ukazoval kouč na svůj tým

„Teď je snadné hráče milovat, ale pro mě to byli hrdinové už po porážce v Portu. Proto jsem nepochyboval, že jsme schopni dvoubrankovou ztrátu z prvního střetnutí zlikvidovat a postoupit," neopomněl se Guardiola otřít alespoň jednou větou o kritiky, kteří ho po prohře 1:3 v Portugalsku znectili a po vysokém domácím vítězství 6:1 naopak vynášeli jeho tým do fotbalového nebe.

„Měli jsme v posledních týdnech velké problémy, což jsem několikrát připomínal, ale teď jsem skutečně šťastný. Hlavně proto, že jsem trenérem tak vynikajících hráčů, jaké mám," přičítal hlavní zásluhu na drtivé výhře a brilantním výkonu hlavně svým svěřencům, kteří především v první půli předváděli doslova skvostný fotbal. Pět gólů, jimiž Porto deklasovali, o tom svědčilo.

Dokonalost? To prosím nikoli, namítal Guardiola

„Ještě žádný fotbalový projev nebyl dokonalý, což platí i pro nás. Ano, byl to dobrý výkon, ale i my můžeme hrát ještě lépe," glosoval duel, který jeho svěřenci v prvních pětačtyřiceti minutách proměnili ve vraždění portugalských fotbalových neviňátek.

„Dali jsme sice šest branek, takže jsem spokojený, ale v Lize mistrů nesmíte ani na chvíli polevit a usnout. Konec přichází až ve chvíli, kdy ho sudí odpíská. Proto jsem také klukům o přestávce říkal, aby si dali velký pozor, neboť Porto ve druhém poločase určitě změní hru a bude si počínat mnohem lépe. Měli jsme na to lépe reagovat a mít zápas okamžitě zase pod kontrolou," připomínal Guardiola, že k úplné spokojenosti mu ještě mnohé chybělo.

Za rozpárané kalhoty mohly emoce

Možná i proto tolik emocí, možná i proto rozpárané kalhoty, když Martínez snížil na 1:5 a vykřesal Portu špetku naděje, která ovšem hned vzápětí zase zhasla.

„Bylo mně horko. Opravdu velké horko," přiznával Guardiola, když po utkání padl dotaz, zda mu snad v rozpáraných kalhotách nebylo v závěru střetnutí přece jen chladno.

Není divu, protože hra Bayernu ho rozparádit musela. Výkon Thiaga především. Účinkování Badstubera zrovna tak.

„Oba dva nám hodně pomohli. A to první z nich byl zraněný rok a druhý pomalu dva," připomínal Guardiola zdravotní trable, které zmiňované hráče trápily.

„Thiago je skvělý fotbalista a přitom i velký bojovník s obrovským sebevědomím a vítěznou mentalitou," vyzdvihoval výkon čtyřiadvacetiletého španělského legionáře Thiaga Alcántary, který v prvním čtvrtfinálovém duelu svým gólem vykřesal pro Bayern naději a v odvetě pak vedoucí trefou načal zkázu Porta.

I proto srší z Guardioly optimismus a víra, že jeho tým zvládne závěr sezóny stejně brilantně, jako odvetu s Portem.

Teď je pro Bayern prioritou titul

„Teď je pro nás prioritou titul v bundeslize. V sobotu hrajeme s berlínskou Herthou a můžeme primát potvrdit. Příští týden nás čeká semifinále Německého poháru s Dortmundem, jež také musíme zvládnout, a teprve pak přijde na řadu Liga mistrů," diplomaticky se vyhnul otázce, co by říkal případné konfrontaci se „svou" Barcelonou.

„Teď si užívejme účasti v semifinále. Bayern je tam počtvrté v řadě, což jen dokazuje, jak skvělým klubem s velkými hráči je."

Reklama

Související témata: