Hlavní obsah

Darida do druhé bundesligy nechce, návrat do Plzně ale vyloučil

Fotbalový reprezentant Vladimír Darida je hodně zklamaný ze sestupu Freiburgu z německé ligy. Čtyřiadvacetiletý záložník teď bude řešit svoji budoucnost, protože druhou bundesligu hrát nechce i kvůli své pozici v národním týmu. Prioritou je pro Daridu setrvání v Německu, návrat do Plzně považuje za téměř nereálný.

Foto: Michael Probst, ČTK/AP

Vladimír Darida z Freiburgu (vlevo) bojuje o míč s Thiagem z Bayernu Mnichov.

Článek

Freiburg nezvládl sobotní závěr sezóny a po prohře 1:2 s Hannoverem skončil předposlední v tabulce a opustil elitu. "Zklamání je to velké. Ne jenom pro mě, ale i pro celý tým, vedení klubu, fanoušky. Nezvládli jsme to a nedokázali udělat záchranu, na které jsme pracovali celý rok," řekl v rozhovoru s ČTK Darida.

Sestup ho mrzí o to víc, že Freiburg v předposledním kole doma porazil už jistého mistra Bayern Mnichov 2:1. "Je to takové smutné, protože za jistých okolností jsme mohli být už po zápase s Bayernem zachránění, ale to se nestalo. Jeli jsme do Hannoveru s tím, že tam potřebujeme uhrát bod. Trošku nám zhatilo plány, když jsme dostali gól hned ve třetí minutě, a chvilku nám trvalo, než jsme na to zareagovali," litoval Darida.

Vlastní branku si dal jeho český spoluhráč Pavel Krmaš, který se v létě rozloučí nejen s Freiburgem, ale zřejmě i s celou kariérou. "Je smutný jako každý. Já ten vlastňák ještě ze záznamu neviděl, ale myslím, že v tom byl asi nevinně. On chtěl balón odkopnout, gólman ho vyrazil do něj a od jeho nohy se to odrazilo do brány. To se stává," uvedl plzeňský odchovanec, který proti Hannoveru odehrál 83 minut.

Freiburg asi po dvou letech opustí. "Samozřejmě možnosti zvažujeme. Už jsme se o tom i v průběhu jara bavili s vedením, že druhou bundesligu bych hrát nechtěl. I kvůli tomu, že další rok je mistrovství Evropy, kam se, doufám, s nároďákem dostaneme, a já bych se tam rád objevil. Kdybych hrál druhou ligu, asi by pro mě bylo těžší se do reprezentace dostávat. I to je jeden z důvodů, kdy asi budeme muset najít nějaké náhradní řešení," přiznal Darida.

Priorita je Německo

V ideálním případě chce zůstat v nejvyšší německé soutěži. "Asi je priorita Německo, ať už kvůli řeči nebo tomu, že nějak vím, jak to tam chodí, a mám nějaké odehrané zápasy. Teď se to nějaké dva tři měsíce bude řešit, tak uvidíme, kam půjdu," řekl hráč s 24 reprezentačními starty.

Určitě se ještě nechce vracet do mistrovské Plzně. "Tohle asi reálné není, protože bych chtěl zůstat v zahraničí a pevně věřím, že s agentem a klubem najdeme nějaké řešení, které by vyhovovalo všem," prohlásil Darida.

Na dálku sledoval úspěšný boj Viktorie o český titul i oslavy s vážně nemocným bývalým spoluhráčem Mariánem Čišovským. "Já klukům fandil a viděl jsem poslední zápasy na Spartě i s Jihlavou. Když byli kluci na pódiu v Plzni, tak to bylo hodně emotivní a smutné. To, co se stalo (Čišovskému), je hodně těžké pro všechny," konstatoval Darida.

Náladu mu zvedla pondělní reprezentační pozvánka pro červnový duel evropské kvalifikace na Islandu. "Samozřejmě mi nominace udělala radost. Teď jsem týden v Čechách, nějak si musím vyčistit hlavu, rychle se z toho oklepat a zapomenout na to. Chci jít stoprocentně připravený do zápasu s Islandem, kde půjde o hodně a mohl by to být jeden z důležitých kroků, jak se dostat na mistrovství Evropy," dodal střední záložník.

Reklama

Související témata: