Hlavní obsah

Hlavně aby Hoffenheim nepřivedl jiného pravého obránce, říká Kadeřábek

Benice

Obránce Pavel Kadeřábek věří, že se v nejbližších dnech stane hráčem bundesligového Hoffenheimu. „Moc to sice neřeším, je to na Spartě a manažerovi. Mám ale informace, že se jednání s Hoffenheimem blíží finální domluvě a je to docela blízko. Doufám, že ještě před šampionátem budu hráčem Hoffenheimu. Když to dopadne, přijedou si pro podpis za mnou,“ říkal nejlepší hráč Synot ligy minulého ročníku a opora reprezentačního áčka.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Sparty Pavel Kadeřábek už sleduje, které hráče Hoffenheim do svého kádru přivádí.

Článek

Na Hoffenheim se těší. Sleduje vše, co se v klubu šustne. „Samozřejmě! Vím, že z Basileje získal stopera Schära, z Freiburgu pravého záložníka Grifa a přivedli ještě mladého brazilského středopolaře Joelintona z Recife. Hlavně aby tam nepřišel nějaký pravý obránce,“ usmívá se.

Přijel, protože chtěl

Jednu chvíli to vypadalo, že Kadeřábek šampionát fotbalistů do 21 doma hrát nebudete. Nikdo mu ofociálně neřekl, zda má, či nemá přijet. Rozhodl se srdcem a podle zveřejněné nominace. „Opravdu jsem vůbec nevěděl, jestli s jednadvacítkou budu, nebo ne. Nikdo mi to nedokázal říct. Vím jen, že se klubu moc nelíbilo, že bych tu měl být, i když jsem dával najevo, jak moc o to stojím. Ani teď nevím, na čem jsem, jestli se pan Křetínský dohodl s panem Peltou na mém uvolnění. Asi k nějaké dohodě došlo, protože jsem tady. Nikdo mi ale dosud nic oficiálně neřekl. Řídil jsem se podle nominace, v níž jsem byl. Ten papír ale nemusí nic znamenat,“ krčí rameny.

Po sobotním příletu spal dvě hodiny, v sobotu vyklusával, ale v neděli a v pondělí už trénoval naplno. Pro kouče Jakuba Dovalila je jasnou volbou na pravou stranu obrany. Skoro jedinou...  „Odpovědnost vnímám. Logicky se od nás tři, co jsme přišli z áčka, tedy ještě Láďa Krejčí a Vašek Kadlec, očekává, že mužstvo potáhneme. Na druhou stranu nejsem jediná varianta na pravého beka, je tu ještě Jakub Jugas. Když budu hrát špatně, trenér Dovalil mě ze sestavy vyndá. Neberu to tak, že mám místo stoprocentně jisté,“ míní Kadeřábek.

V jednadvacítce jako doma

Neabsolvoval sice s jednadvacítkou přípravný kemp v Rakousku, ale mezi spoluhráči je jako doma. „Kluky znám dlouho, některé od žáků, další z dorostu, a s tímhle mužstvem jsem na začátku i hrál, takže všechno je v pohodě. Těšil jsem se, až s nimi zase budu. Moc jsem stál o to na šampionátu hrát. Takový turnaj tu třeba už nikdy nebude. Kluci přijeli z rakouského soustředění dobře připravení. Sledoval jsem je na internetu,“ přizná.

Tuší prý, kdo bude hrát před ním pravého záložníka. „Nejspíš Tomáš Přikryl. Pikantní je, že v mládežnických reprezentacích hrával on pravého beka a já pravého záložníka. Jen jsme si posty prohodili. Ale ono je jedno, kdo přede mnou bude. Stejně jsou to většinou kluci, kteří si hodně zabíhají do středu, ať je to Přikryl, Frýdek nebo Skalák. Pravou lajnu budu mít stejně otevřenou,“ libuje si Kadeřábek.

Sil má ještě dost

Má za sebou náročnou sezónu. Chyběl sice víc než měsíc kvůli zranění kolene, ale vrátil se ve famózní formě. Na Islandu odehrál celý zápas a patřil k nejlepším hráčům výběru trenéra Pavla Vrby. Zatímco někteří spoluhráči ze Sparty jsou na dovolené, on se cítí stále svěží. „Nějaké síly ještě mám. Když jsem byl přes měsíc zraněný, trochu jsem si odpočinul. Těch pět zápasů zvládnu, myslím skupinu, semifinále a finále nebo zápas o účast na olympádě v Riu,“ tvrdí.

Soupeře českého týmu sice nesledoval nijak detailně, ale má o nich dost informací. „Všichni říkají, že máme těžkou skupinu, ale já si myslím, že ta s Anglií, Portugalskem, Itálií a Švédskem je těžší. Dánové a Srbové určitě nebudou špatní, ale podle mne jsou hratelní. Hodně bude záležet na středečním utkání s Dánskem. Potřebujeme ho zvládnout, a pak už by se to pro nás mohlo pozitivně vyvíjet, tedy postoupit ze skupiny. Co se týká jmen soupeřů, ta jsem tolik nesledoval. Vím, že hvězdou anglického týmu bude útočník Tottenhamu Kane a německého gólman ter Stegen, který chytal za Barcelonu finále Ligy mistrů. Kapitánem Němců má být Volland z Hoffenheimu. S tím bych se potřeboval skamarádit. Kdyby to vyšlo, ať mě snáz vezmou mezi sebe,“ směje se dobře naložený Kadeřábek.

„Proč bychom nemohli porazit i nabité Němce? Když vyhrajeme první utkání, cesta bude víc otevřená. Kdybychom ho prohráli, dostaneme se pod větší tlak, že další dvě zápasy musíme vyhrát. Porazit Němce bude ale hodně těžké,“ praví vážně.

Úspěch znamená žádnou dovolenou

Jasno má i o tom, co bude či nebude úspěch. „Když postoupíme ze skupiny, což mnozí berou jako povinnost, stejně budeme muset získat medaili, aby byl šampionát braný jako úspěšný. Čtvrté místo nikoho nezajímá,“ konstatuje.

Postup ze skupiny by v podstatě znamenal, že nebude mít žádnou dovolenou. „Asi ne... Ale v tuhle chvíli nevím, kde se budu v létě hlásit. Na Spartě by to bylo nejspíš bez dovolené, protože příprava začíná 22. června. Když by vyšel přestup do Hoffenheimu, snad bych pár dní měl. Ale ten úspěch je pro mne prvořadý,“ zdůraznil vnuk bývalého sparťanského útočníka Václava Vrány.

Reklama