Hlavní obsah

Manchester United hlásí dvě posily naráz. Schweinsteigera následoval i Darmian

Aktualizováno

Záložník Bastian Schweinsteiger definitivně odchází z Bayernu Mnichov do Manchesteru United. Třicetiletý kapitán německé fotbalové reprezentace podepsal v novém působišti tříletou smlouvu. United za Schweinsteigera pošlou do Mnichova 21 miliónů eur (přes 569 miliónů korun). Přestup komplexního záložníka potvrdil ředitel bavorského klubu Karl-Heinz Rummenigge. Z FC Turín na Old Trafford přichází za přibližně 13 miliónů liber (490 miliónů korun) také pětadvacetiletý obránce Matteo Darmian.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Záložník Bayernu Mnichova Bastian Schweinsteiger na tréninku před utkáním Ligy mistrů s Plzní.

Článek

Schweinsteiger strávil v Bayernu celou dosavadní kariéru, současná smlouva mu měla vypršet za rok. Jeho roční plat na Old Trafford by se měl stejně jako v Německu pohybovat kolem deseti miliónů eur (přes 271 miliónů korun). Před podpisem smlouvy ještě musí Schweinsteiger absolvovat lékařskou prohlídku.

Na sobotním představení Bayernu před startem nové sezóny už dlouholetá opora chyběla. "Chtěl na konci kariéry zkusit ještě něco nového. Pro to máme pochopení," poznamenal k jeho přestupu Rummenigge. Kouč Bayernu Pep Guardiola se musel bez Schweinsteigera obejít už ve významné části uplynulé sezóny, protože po zisku světového titulu s národním týmem záložník až do listopadu nehrál kvůli zranění levého kolena.

Reprezentační trenér Joachim Löw Schweinsteigerův přestup přivítal. "Jsem přesvědčený, že nové podněty v Premier League Bastimu prospějí. Vím od něj, že ještě má vysoké ambice a cíle," řekl kouč agentuře SID. Doufá, že z toho bude profitovat také reprezentace příští rok na mistrovství Evropy ve Francii. Plánuje tam na Schweinsteigerovi stavět hru národního týmu.

S Bayernem Schweinsteiger získal osm německých titulů a sedmkrát vyhrál domácí pohár. V roce 2013 pomohl týmu k vítězství v Lize mistrů i na mistrovství světa klubů.

Manchester posílí i bek Darmian

Italský reprezentant Matteo Darmian by měl zacelit díru na pravém kraji zadní řady United, kde v posledním ročníku nejčastěji zaskakoval záložník Antonio Valencia.

Darmian strávil v Turíně poslední čtyři roky, předtím si vyzkoušel angažmá v AC Milán a Palermu. V italském národním týmu odehrál za poslední dva roky 14 zápasů, včetně všech tří duelů squadry azzurry na loňském světovém šampionátu.

Reklama