Hlavní obsah

Hlavně rychle utéct z boje o záchranu, doufá před bundesligovým startem Gebre Selassie

Brémy

Na start čtvrté sezóny ve fotbalové bundeslize a slavném Werderu Brémy se chystá 28letý obránce Theodor Gebre Selassie. Před rokem utrpěl vážné zranění a vrátil se až těsně před koncem podzimu. Klub se téměř až do konce jara strachoval o udržení v soutěži. Letos už však je český reprezentační bek fit a věří, že tak špatný start již Werder mít nebude.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český obránce Theodor Gebre Selassie se chystá na svou čtvrtou sezónu v bundeslize.

Článek

Loni jste se v přípravě vážně zranil a chyběl jste až do listopadu. Jaká byla ta letošní?

Byla náročná, ale vzhledem k loňskému zranění jsem se vyhnul některým věcem, které by mi mohly ublížit. Loni jsem některé věci přehnal a pak to odnesl zraněním. Máme nového kondičního trenéra, s nímž jsme našli způsob, jak to, co jsem nedělal, nahradit jinak. Důležité je, že jsem zdravotně v pořádku a připravený na soutěž.

Zahajujete čtvrtou sezónu ve Werderu a bundeslize. Může vás ještě něco překvapit?

V přípravě už ne. Pod trenérem Viktorem Skripnikem jsou přípravy hodně tvrdé, ale to platí asi o celé bundeslize. Třeba Pavel Kadeřábek v Německu zažil první a trpěl. V samotné soutěži mě snad už taky nic nezaskočí, i když se to nedá říct s jistotou nikdy. Už jsem si zvykl na leccos.

V bundeslize začínáte se Schalke, což není zrovna soupeř na rozehrání...

Lehcí soupeři v bundeslize prostě nejsou. Zní to sice jako klišé, jenže v téhle soutěži je to realita a není nouze o překvapení na úkor favoritů. Vždyť hned v úvodním kole Německého poháru vypadl Hamburk s Jenou, která hraje čtvrtou ligu, a my jsme se hodně natrápili s třetiligovým Würzburgem.

Minulou sezónu začal Werder zoufale, až do vašeho návratu po zranění byl v pásmu sestupu. Nehrozí slavnému klubu něco podobného?

Jenom to ne! Horší začátek než loni snad ani mít nemůžeme. Věřím, že odstartujeme líp. Naším prvním cílem je rychle utéct z boje o záchranu, vyhnout se mu, což předpokládá hrát někde v klidném středu tabulky. Ale plány jsou jedna věc, realita druhá... Uvidíme, jak se nám podaří vstup do nového ročníku bundesligy. Outsiderem ale nejsme.

Ambice Brém tedy nejsou vysoké?

Klub nemá na to, aby utrácel miliónové částky za posily. Spíš se šetří. Myslím, že zachránit bychom se měli tentokrát v klidu, a pokud se podaří něco navíc, tím líp. Fanoušci by si to přáli. Evropský pohár neviděli už dlouho.

Vybojoval jste si místo v základní sestavě?

Věřím, že ano. Hrál jsem na pravém okraji obrany, kde by mělo být moje místo i v bundeslize.

Změnil se tým hodně?

Ke změnám došlo a tou nejdůležitější je odchod našeho klíčového útočníka Franka di Santa právě do Schalke. Na poslední chvíli přišel americký reprezentant Aron Jóhannsson, původem Islanďan, taky útočník. Ostatní změny nejsou už tak výrazné z pohledu základní sestavy. V kádru je hodně mladých hráčů, ale jejich čas by měl teprve přijít.

Bude podle vás Bayern Mnichov opět tak suverénní jako v posledních letech?

Odešel jim Bastian Schweinsteiger a přišel Arturo Vidal, to jsou asi dvě nejvýznamnější změny. Bayern bude opět silný a hlavním kandidátem na titul. Myslím, že až tak suverénní tentokrát nebude. Výborný tým má Wolfsburg, při síle je Dortmund.

Bundesligu máte za roky působení přečtenou, cítíte se už jako naturalizovaný Němec?

To určitě ne. Doma jsem v Česku, ale v Německu se rodině líbí, žije se nám tu dobře.

Jak moc změnili váš život syn Noe a svatba s dlouholetou přítelkyní Leonou?

Noe určitě. Rád si s ním hraju, ale musím být pořád ve střehu, aby se mu nic nestalo, protože má spoustu energie. Pořád musím něco vymýšlet, abych ho zabavil. Na druhou stranu je to nádherná relaxace, báječně si vyčistím hlavu od fotbalu. A co se týká svatby, ta jen stvrdila náš vztah. Dala mu razítko, dál je krásný jako dřív a se synem ještě mnohem víc.

Na jaře jste se vrátil do kádru české reprezentace. Jak podle vás bude vypadat klíčový závěr kvalifikace?

I přes jarní klopýtnutí to máme pořád báječně rozehrané. Když uděláme v září šest bodů s Kazachstánem a Lotyšskem, měli bychom v říjnu doma s Turky slavit postup a do Nizozemska si zajet zahrát fotbal. Moc rád bych u toho byl osobně. Jisté je, že nesmíme nic podcenit, protože zadarmo nám body nikdo nedá.

Bavili jste se v kabině o losu na kvalifikaci o mistrovství světa 2018, v níž je jedním ze soupeřů Německo?

Se spoluhráči moc ne, spíš s fyzioterapeuty, kteří to prožívali víc a jsou s losem spokojení, asi jako všichni Němci. O tom, že jsou favority, není pochyb, ale oni se při svém velkém sebevědomí už vidí na šampionátu. Nepřipouštějí si žádnou komplikaci. V každém případě se mi zdá skupina hratelná a druhé místo bychom mohli uhrát.

Reklama

Související témata: