Hlavní obsah

Šok! Šílené! Ještě není ani 60. minuta? divil se během kanonády Lewandowski

Mnichov

Výjimečný večer zažili v úterý fanoušci v Allianz Areně v Mnichově. Ve šlágru 6. kola bundesligy se o to postaral polský útočník Robert Lewandowski, který za pouhých devět minut nasázel do sítě Wolfsburgu pět gólů a překonal tak hned několik rekordů jedné z nejprestižnějších fotbalových soutěží světa. Bavorský velkoklub díky němu zvítězil 5:1 a vévodí tabulce bez ztráty bodu.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Robert Lewandowski (vpravo) oslavuje gól proti Wolfsburgu se spoluhráčem z Bayernu Douglasem Costou.

Článek
Fotogalerie

Sedmadvacetiletý útočník šel na hřiště až po přestávce, a to za nepříznivého stavu 0:1. Jen šest minut mu ale trvalo, než rozehrál svůj koncert. Nejdříve do odkryté brány uklidil míč po Danteho zásahu, hned o minutu později se blýskl parádní přízemní střelou přesně k tyči. Před třetí brankou napálil tyč, pak gólmana Benagliu a až pak balón skončil v síti. Od premiérového zásahu uplynuly čtyři minuty a Lewandowski tak stanovil nový rekord soutěže. Dosavadní rekordman Michael Tönnies to zvládl za pět minut.

Jenže rodák z Varšavy rozhodně ještě nekončil. Po dalších dvou minutách se položil do voleje po centru z levé strany a další rekord byl na světě. Nejrychlejší čtyři góly v lize přitom předtím vstřelil Martin Petrov, který na to ale potřeboval 17 minut. Nejkrásnější gól si ale Lewandowski schoval na 60. minutu, když se krásně ze strany položil do dalšího centru, tentokrát z pravé strany.

Ještě v pondělí platilo, že nejrychlejších pět gólů bundesligy vstřelil za 21 minut Dieter Hoeness. Lewandowski na to potřeboval přesně 8 minut a 57 vteřin.

K absolutnímu rekordu scházel jeden zásah

S výčty rekordů ještě ale nekončíme. Polský reprezentant se totiž stal vůbec prvním fotbalistou bundesligy, který nasázel soupeři pět gólů, aniž by začínal od začátku.

Absolutní rekord v počtu vstřelených branek drží Dieter Müller, který se v roce 1977 trefil šestkrát. Minimálně k vyrovnání tohoto rekordu neměl Lewandowski daleko. V 70. minutě například překonal Benagliu, za kterého ale zaskočil jeden z obránců a míč vykopl.

„Robert mohl bez potíží vstřelit sedm gólů, šancí na to měl dost. Je neuvěřitelné, že jako střídající hráč může něco takového předvést. Prostě šílené," smál se po zápase kapitán Mnichovanů Philipp Lahm.

„Nevěděl jsem, jak rychle (góly) šly po sobě, ale vnímal jsem, že to bylo rychlé. Když jste na hřišti, snažíte se soustředit jen na hru. Po čtvrtém gólu jsem se podíval na tabuli a bylo pořád před 60. minutou. To jsem si pomyslel: ‚Tý brďo'," řekl po zápase hrdina.

Šok i pro Guardiolu

Trenér Pep Guardiola ho poslal na hřiště až do druhé půle, žádné podrobné instrukce mu o přestávce ale nedával. „Nic mi ani říkat nemusel. Vím, co mám na hřišti dělat," pokračoval po zápase Lewandowski, který šokoval kromě fanoušků i španělského kouče: „Nic podobného jsem ještě nezažil. Ani jako trenér, ani jako hráč," vyprávěl Guardiola.

Lewandowski vstřelil na vrcholné úrovni nejvíc čtyři góly, v roce 2013 v dresu Borussie Dortmund proti Realu Madrid. „Bylo to semifinále Ligy mistrů, velice důležitý zápas. Pro mě to byla velká událost," vzpomínal polský reprezentant. „A teď pět gólů. Nádherná noc, ale před námi je ještě hodně zápasů a ne vždy bude tak snadné skórovat jako dnes," zůstal Lewandowski nohama na zemi.

Reklama