Hlavní obsah

Van Gaal zkouší ničit kanonýrův sen i přání umírajícího dědečka

Dortmund

Umírajícímu dědečkovi, fanouškovi Realu Madrid, před časem slíbil, že bude jednou hrát ve Španělsku. Stále o tom také fotbalový útočník Pierre-Emerick Aubameyang sní, i když v Borussii Dortmund má smlouvu až do roku 2020 a eminentní zájem o něj v poslední době je hlavně v Anglii.

Foto: Sport.cz

Dortmundský Pierre-Emerick Aubameyang poté, co dal hattrick v EL proti Gabale.

Článek

Zůstane v Německu i po blížícím se přestupním období, nebo vyrazí někam jinam? Třeba právě do Španělska? Jisté je to, že pálí tak vehementně a s takovou lehkostí, že hon na něj určitě bude mít pořádné obrátky. A může být hitem lednového fotbalového přestupního termínu.

Zájem mají i Chelsea, Arsenal a Barcelona

„Je ceněn na 42 miliónů liber (více než miliarda a půl korun)," píše Mirror. A vytáhnout pořádný balík za útočníka Dortmundu je ochoten nejeden zájemce - naposledy i Manchester United. Kouč Louis van Gaal by rád alespoň pro nejbližší údobí zbortil kanonýrův sen o Španělsku, ale i realitu na německé fotbalové scéně. „Může hrát na hrotu, ale i ze strany, to je přesně ten správný multifunkční typ, který se trenérovi United zamlouvá," pokračuje Mirror.

United se tak připojují k dřívějším zájemcům - Arsenalu, Chelsea a Barceloně. S příchodem do Manchesteru by šestadvacetiletý gabonský fotbalista narozený ve Francii nastupoval za klub, kterému fandí i proslulý Usain Bolt, jehož zdobí rychlost na atletických drahách.

Aubameyang je pro změnu bleskem na trávníku a shodou okolností jejich srovnání stále visí ve vzduchu. Výbušnost dortmundského útočníka je ohromující. Třicetimetrový sprint má zvládnout za 3,7 s. Bolt při svěťáku na stovce v Berlíně v roce 2009 třicítku podle neoficiálního porovnání zvládl pomaleji.

Co je jisté, Aubameyang podle statistik patří mezi absolutně nejrychlejší hráče nejen v bundeslize, kde mu opakovaně naměřili okamžitou rychlost 35 km za hodinu. A tak je mimořádným strašákem pro beky.

Mezi četnými pozorovateli jeho výkonů nechyběl během podzimu sportovní ředitel Barcelony Ariedo Braida. "Nezajímá mě to," poznamenal k tomu pro německá média generální ředitel Borussie Hans-Joachim Watzke. "Každý by měl brát na vědomí, jaká je délka smlouvy, kterou Aubameyang má," naznačil, že případné vyvázání z kontraktu v létě prodlouženého do roku 2020 by bylo nutné vyvážit pořádnou sumou. Anebo chtěl zájemcům rázně říci: Na Aubameyanga zapomeňte!

Pohodář a vtipálek Aubameyang si podle všeho z ničeho nedělá těžkou hlavu. Zjevně ho těší, že může být v jednom týmu s myšlenkově spřízněným Markem Reusem. Ledaže by šli spolu...

Dává góly, předvádí salta

Uvolněnost v každé situaci je pro něj příznačná. I díky ní dává góly. "Jsem šťastný, je tu spousta srandy," je spokojen v Borussii. V 21 zápasech sezóny dal 23 gólů, což ho staví do mimořádné pozice. Vždyť takový Neymar dal jen 14 branek v 16 utkáních, Luis Suárez 16 v 18, Cristiano Ronaldo 15 v 17 a Robert Lewandowski 20 ve 20.

Právě posledně jmenovaný Polák je jeho nejvážnějším pronásledovatelem v bundeslize. Aubameyang v ní dal 17 gólů za 14 kol, o tři více než ´Lewa´. A to s lehkostí, vtipem a nebývalou pohodou. Jakoby to šlo samo a ještě je nepřehlédnutelný. Extravagantně slaví góly, vedle gymnastických salt stíhá nasazovat masky Batmana či dalších komiksových hrdinů, jejichž je fanouškem. Vzhlíží s obdivem k Michaelu Jacksonovi.

Sám je vyznavačem výstředností, co se týče fotbalového obutí i běžného oblečení. Zbožňuje rychlé vozy. Střídá ferrari, aston martin či lamborghini. „Ale pozor, je to tichý kluk, který nenavštěvuje noční podniky, nepije alkohol a pořád sní o fotbale," říká brankář Jérémie Janot, Aubameyangův bývalý spoluhráč ze St. Étienne.

„Fakt tvrdě pracuju a jsem opravdový profesionál," dušuje se abstinent Aubameyang. "To jen v médiích si občas myslí, že když se mi líbí lesklé šaty a rychlá auta, že snad nemusím makat a soustředit se na vítězství naplno," připomíná, ale četní zájemci mají o dortmundském klenotu i bez toho jasno.

Reklama