Hlavní obsah

Po sestupu útok na Ligu mistrů? Nemluvíme ani o Evropské lize, říká Darida

Berlín

Splín ze sestupu s Freiburgem razantně přebil letním transferem do Herthy Berlín. Reprezentační záložník Vladimír Darida v novém působišti prožil báječný fotbalový podzim. Bez 33 minut odehrál kompletní bundesligové menu, včetně Německého poháru vstřelil 5 gólů. Vybudoval si pozici jednoho z klíčových mužů týmu, který po polovině soutěže drží senzační třetí příčku.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Radost českého záložníka Vladimíra Daridy po brance, kterou v dresu Herthy vstřelil Mohuči.

Článek

V závěru podzimní části jste se rozstřílel, mužstvo vítězilo. Nelitujete, že je pauza?

Je pravda, že ke konci se to docela rozjelo, možná by nebylo špatné pokračovat. Na druhou stranu, krátká pauza se hodí. V prosinci se nakumulovala spousta zápasů, s kluky, kteří byli podobně vytěžovaní, jsme byli na svém limitu.

Z vašeho pohledu, šlo o nejlepší podzim kariéry?

Těžko říct, něco podobného jsem zažíval před časem v Plzni. Vyhrávali jsme, dařilo se, dával jsem góly. Každopádně podzim byl výborný.

Po polovině soutěže držíte s Herthou třetí příčku, zajišťující účast v Lize mistrů. Je to v klubu velké téma?

Není to žádné téma, všichni jsme při zemi. Náš původní cíl, získat co nejdřív čtyřicet bodů, jsme nezměnili. Až pak si můžeme dát druhý cíl.

Liga mistrů je tedy pro Herthu tabu?

Nemluví se tu ani o Evropské lize. To případně až později, když to bude vypadat nadějně. Pokud budeme hrát na jaře jako doposud, mohli bychom se nahoře dál pohybovat. Fanoušci ale pochopitelně o Lize mistrů debatují.

Má Hertha i na víc? Může se rovnat s druhým Dortmundem?

Jestli mám být upřímný, musím říct, že ne. Pokud jde o zápasy s Dortmundem a suverénním Bayernem, tak nechci naplno říct, že jsme byli bez šance. Ale ukázalo se, že máme ještě dost na čem pracovat, abychom mohli s takovými kluby hrát vyrovnané partie.

Vnímáte, že se v Berlíně rodí velké mužstvo?

Cítím, že si mančaft sednul, šlape to. Je jenom na nás, jak si to srovnáme v hlavách. Když začneme bláznit a myslet na něco jiného, přestane to fungovat. Je důležité, abychom zůstali pokorní.

S třemi góly jste třetím nejlepším střelcem Herthy v nejvyšší německé soutěži. Souvisí to s vaším ofenzívnějším postavením, než jaké jste míval ve Freiburgu?

Možná mi to prospívá. Ovšem ve Freiburgu jsem nebyl tolik produktivní i kvůli tomu, že se nevedlo týmu. To pak samozřejmě není optimální ani pro jednotlivce. V Berlíně je to přesně naopak.

Vévodíte celé soutěži v naběhaných kilometrech (průměrně 13 km za zápas – pozn. red.). Vážíte si této bilance?

Je to fajn, ale lepší by bylo vést střeleckou tabulku... (směje se) Myslím, že jsem na podobném čísle jako v uplynulé sezóně. Podílí se na tom i herní systém. Trenér po středních záložnících požaduje neustálou rotaci, tudíž musíme být pořád v pohybu. Nedělá mi to problém, jsem na běhání zvyklý, patří ke mně celou kariéru. Zase to ale neznamená, že jsem železný muž...

Reklama

Související témata: