Hlavní obsah

Připadal jsem si jako Michael Jackson, líčil snajpr Dortmundu přivítání, jehož se mu dostalo

Hvězda Manchesteru City Yaya Touré skousávala jen těžce, že čtyři roky trvající nadvláda nad africkým kontinentem skončila. V anketě o nejlepšího afrického fotbalistu roku 2015 Tourého trumfnul gabonský snajpr ve službách Borussie Dortmund Pierre-Emerick Aubameyang. Ten totiž v hlasování trenérů a technických ředitelů Africké konfederace CAF získal 143 bodů, zatímco Yaya Touré jich dostal o sedm méně. „Když jsem přijel domů do Gabonu, připadal jsem si jako Michael Jackson. Nikdy jsem neviděl v ulicích tolik lidí, kteří mě vítali,“ líčil přivítání, jehož se mu dostalo.

Foto: Sport.cz

Dortmundský legionář z Gabonu Pierre-Emerick Aubameyang.

Článek

Fotbalisté pražské Sparty si budou muset dát na kontroverzního, ale především krajně nebezpečného Aubameyanga v dnešní přípravě obzvláště velký pozor. Rychlý je údajně jako Usain Bolt, pro soupeřovy gólmany nebezpečný, jako ti nejrenomovanější kanonýři světa. Ostatně, osmnáct branek, které na podzim nastřílel v bundeslize, o tom svědčí, devět dalších, jež přidal v Evropské lize a Německém poháru, jeho mimořádné střelecké schopnosti podtrhují.

Poslední přípravné utkání před jarním startem bundesligy sehraje Borussia Dortmund dnes v Essenu s pražskou Spartou. Zápas se hraje od 19.05, ČT Sport ho vysílá přímým přenosem.

„Přitom pořád nevím, kde jsou mé limity, protože cítím, že se mohu neustále zlepšovat," nechal se před jarním startem bundesligy slyšet šestadvacetiletý Aubameyang, který přišel do Dortmundu před dvěma a půl lety z francouzského Saint Etienne.

Až v Dortmundu se Auba probudil

Předchozí štace v AC Milán, Dijonu, Lille či Monaku mu nevyšly, v Dortmundu však o sobě začal dávat vědět. Fotbalovým kumštem, rychlostí, góly, ale i některými excesy. To když třeba v utkání o německý Superpohár proti mnichovskému Bayernu dal gól, ze stulpny vytáhl masku Spidermana, kterou tam měl schovanou, a nasadil si ji na obličej.

„Od té doby se změnil, protože pochopil, že na sobě musí tvrdě pracovat. A na soustředění v Dubaji na sobě makal hodně intenzivně. Jako skutečný profesionál" chválil přístup Aubameyanga jeho spoluhráč a německý mistr světa Marco Reus.

„Má za sebou vynikající sezónu, díky níž se stal právem nejlepším africkým fotbalistou. Teď bude ovšem čelit největší výzvě své kariéry. Nesmí se nechat ovlivnit chválou, která se na něho ze všech stran hrne, a musí i ve druhé polovině sezóny dokázat, že patří k nejlepším útočníkům v Evropě," pronášel na adresu gabonského legionáře narozeného ovšem ve francouzském Lavalu, generální ředitel Borussie Hans-Joachim Watzke.

Arsenal nabízel dvě miliardy

Je si totiž jistý, že na Aubameyanga může přijít ještě lepší nabídka, než jakou údajně předložil londýnský Arsenal. Manažer Gunners Arséne Wenger byl ochoten za snajpra zaplatil 60 miliónů liber, tedy přibližně dvě miliardy korun. I proto si vedení Borussie svého kanonýra pojistilo smlouvou až do roku 2020.

„Ale já na odchod vůbec nemyslím. Hlavně proto, že zdejší lidé mě přijímají takového, jaký jsem, takže Dortmund se stal mým druhým domovem," zahání sám hráč obavy fanoušků, že by z Borussie odešel.

Reklama

Související témata: