Hlavní obsah

Chtěl jsem jen spravedlnost pro svůj tým, rozčiloval se po nucené pauze trenér Leverkusenu

Trenér domácího Bayeru Leverkusen Roger Schmidt odmítl ve šlágru 22. kola bundesligy proti Borussii Dortmund (0:1) poslechnout rozhodčího a opustit prostor u střídaček. Schmidt se totiž snažil sudímu Felixovi Zwayerovi vysvětlit, že jeho tým právě inkasoval neregulérní gól. Arbitr ale na diskuze neměl náladu a zápas na víc než deset minut přerušil. Domácí trenér se po zápase omluvil za svou tvrdohlavost, ale úplně v klidu ho celá situace rozhodně nenechala.

Foto: Ina Fassbender, Reuters

Trenér Leverkusenu Roger Schmidt (vpravo) se dívá na odcházejícího rozhodčího Felixe Zwayera.

Článek

Schmidta rozčílila situace z 64. minuty, která vyústila v jediný gól zápasu. Na útočné polovině totiž Kiessling ztratil míč, a aby zabránil rychlému protiútoku, fauloval. Sudí nedovolený zákrok odpískal, ale míč se ještě několik metrů kutálel směrem k bráně domácího celku. Zastavil se až o několik metrů dál, odkud hosté kvapně rozehráli brejkovou situaci, která skončila Aubameyangovým gólem.

Domácí hráči protestovali. Ani Schmidtovi se nelíbilo, že se míč nevrátil přesně na místo přestupku. Ale sudí Zwayer byl neoblomný. Situace se vyostřila ve chvíli, kdy gestem vykázal Schmidta ze střídačky. Domácí trenér však neuposlechl. Tvrdošíjně zůstával na své pozici i poté, co mu kapitán Kiessling hned dvakrát vyřídil vůli rozhodčího.

A tak se Zwayer nerozpakoval a odvelel hráče do tunelu. „Několikrát jsem se snažil přesvědčit Rogera Schmidta, aby opustil hřiště," vysvětloval řešení situace Zwayer po zápase.

Do diskuze se sudímu nechtělo

„Ale já nejsem ten typ, co by (směrem k rozhodčímu) nějak gestikuloval. Chtěl jsem jen vědět, proč mě chce vykázat a prodiskutovat to s ním, ale to se nestalo. Chtěl jsem jen znát důvod," vysvětloval osmačtyřicetiletý Schmidt po zápase.

Moc dobře věděl, že desetiminutová přestávka, kterou zapříčinil, nikomu nepomohla. „Možná to ode mě bylo tvrdohlavé a já ublížil svému týmu. Omlouvám se za to. Měl bych jít příkladem a situaci jsem zhodnotil nesprávně, ale občas je snadné reagovat v emotivních situacích hekticky," snažil se vysvětlit svůj postoj.

O příkoří, kterého se na jeho týmu sudí dopustil, ale přesto nepochyboval. „Můj tým obdržel neregulérní gól. Snažil jsem se čtvrtého sudího upozornit, že ten gól byl stoprocentně neregulérní. A on (hlavní rozhodčí) mi dal stoprocentní trest za to, že jsem se chtěl dovolat spravedlnosti pro svůj tým," pokračoval Schmidt.

Jeho tým přesto nakonec musel skousnout těsnou porážku a přenechat průběžné třetí místo zaručující postup do základní skupiny Ligy mistrů Hertě. Bayer na tým z hlavního města ztrácí jeden bod. Borussia je druhá.

Reklama

Související témata: