Hlavní obsah

Hoeness je doma. Celu opustil v noci

Rothenfeld

Žádní novináři, žádné kamery. První kroky, jež znovu na svobodě učinil Uli Hoeness (64), bývalý prezident fotbalového klubu FC Bayern, po předčasném propuštění z vězení v bavorském Rothenfeldu, se odehrály téměř beze svědků.

Foto: Profimedia.cz

Novináři v bavorském Rothenfeldu marně vyhlížejí propuštěného Uliho Hoenesse.

Článek

Příbuzní totiž vyzvedli propuštěného Hoenesse z věznice ve tři hodiny v noci na pondělí a potajmu ho odvezli do rodinné vily u jezera Tegernsee. Prominent vyšel z cely po odpykání přesně poloviny třiapůlletého trestu.

„Propásli jste velkou šanci, on už je tady dlouho," vítal jízlivě ráno novináře syn Florian Hoeness. A hned k protáhlým obličejům dodal: „Sem nepřijede gratulovat ani boss klubu Schalke 04, ani Beckenbauer. Otec tento dům dnes neopustí!"

Z vily burácela vyzývavá muzika, dominoval hlas rockové legendy Roda Stewarta. Podle listu Die Welt se dokonce dostavila i dechovka, aby oslavy propuštění měly správný říz. Utajený odjezd z věznice se hned stal tématem mediálních spekulací – podle jedněch si chce Hoeness pořádně odpočinout, podle jiných se nejdříve musí udělat kalendářní plán návratu hlavy rodiny na veřejnost, další ho už vidí dokonce znovu v čele klubu.

Bez svatozáře

Rozpaky panovaly i na internetu – zazněla tam kritika, že byl odsouzen „k příliš vysokému trestu", ale také připomínka, že by horliví fanoušci neměli kolem Hoenessovy hlavy rozsvěcovat svatozář, protože byl soudem potrestán za těžký zločin velkého daňového úniku.

Vše začalo po roce 2001, kdy se Hoeness vrhl na burzovní obchody s cennými papíry po celém světě. Základ k investičním sumám mu dal zřejmě v roce 2001 Robert Louis-Dreyfus, tehdejší šéf firmy Adidas. Poskytl mu úvěr ve výši 20 miliónů marek (zhruba 10 mil. eur).

Podle médií pak prý Hoeness točil peníze, respektive „dělal obchody dnem i nocí".

Týdeník Focus napsal, že přitom nezdanil přes 100 miliónů eur ze zisku z kapitálových investic a devizových obchodů, které provozoval zejména u curyšské banky Vontobel. Je sice pravda, že o část přišel za finanční krize v roce 2008 a také že asi pět miliónů dal na charitu, ale to daňové úřady tolik nezajímalo.

Na nic by se zřejmě nepřišlo, nebýt toho, že v roce 2011 se Berlín dohodl s Bernem, že ve Švýcarsku uložené nezdaněné finance musí být dodatečně zdaněny. Dohoda začala platit od 1. ledna 2013 s tím, že ti, kdo na sebe podají úplné trestní oznámení o výši daňového úniku, nebudou trestně stíháni.

Únik za tři čtvrtě miliardy. Instance ale byly shovívavé

Uli Hoeness na sebe trestní oznámení o daňovém úniku ve výši 3,5 miliónu eur podal hned 17. ledna 2013 v Rosenheimu. O měsíc později finanční úřad předal přiznání prokuratuře, ta provedla 20. března domovní prohlídku a začalo vyšetřování. Ze zabavených dokumentů došla k závěru, že únik byl zřejmě vyšší, takže se shovívavý pardon na Hoenesse nevztahuje. V dubnu aféru zveřejnil německý týdeník Focus.

Koncem července prokuratura oznámila, že záležitost Uliho Hoenesse bude v listopadu řešit soud. Proces začal velkým překvapením, nejdřív prokuratura vznesla obžalobu za daňový únik ve výši 3,5 miliónu eur, jenže Hoeness vzápětí přiznal, že si ulil celkem 18,5 miliónu.

Jak ukázal proces, ani to nebyla pravda, celková částka nakonec dosáhla 28,5 miliónu eur (770 mil. Kč) a soud poslal v březnu 2014 Hoenesse na vcelku shovívavých 3,5 roku do vězení, ač prokuratura žádala o dva roky víc.

Hoeness trest přijal a do věznice nastoupil 2. června. Škodu státu uhradil, včetně úroků zaplatil více než 43 miliónů eur (1,1 miliardy Kč).

Fešácký kriminál a návrat do přístavu

Že jde o prominenta, ukázal i způsob, jímž si odpykával trest. V dobře zařízené cele měl různé výhody. Přijímal dokonce významné návštěvy včetně bývalého bavorského premiéra Stoibera. Tři měsíce po nástupu dostal vycházku na setkání s rodinou. Nejdříve pracoval ve vězeňské kuchyni a odpoledne hrával různé hry. A loni v lednu se stal tzv. volným chodcem, to znamená, že dostával práci mimo věznici. Působil v oddělení mládeže klubu FC Bayern a do cely se musel vracet jen na noc.

Letos v lednu soud rozhodl, že po uplynutí poloviny trestu (29. února) může být Hoeness propuštěn na tříletou podmínku s tím, že smí volně cestovat, a to i do zahraničí. Obvyklé je, že trest je zkrácen na dvě třetiny a na polovinu jen výjimečně. Loni bylo v Bavorsku propuštěno 11 267 vězňů a jen 183 mohlo na svobodu po polovině, zatímco 8505 si muselo odkroutit celý trest. Hoeness však musí hlásit případnou změnu bydliště.

A co bude dál? Žurnalisté očekávají, že nastoupí tam, odkud odešel, tedy do svého fotbalového klubu. O Vánocích seděl při oslavě vedle trenéra ligového mužstva Guardioly. V listopadu budou volby nového prezidenta klubu a nikdo nepochybuje, že Uli Hoeness se bude ucházet o místo ve vedení. Prezident Karl Hofner už vstřícně oznámil, že bude-li mít o jeho funkci zájem, uvolní mu židli.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články