Hlavní obsah

Po selhání Bayernu se rýsuje drama. Dortmund do bahna nasadil mládě a stáhnul ztrátu

Dortmund/Praha

Zdánlivé nudě může být konec. Dosud suverénní tažení Bayernu se komplikuje. A možná se rýsuje i drama. Mnichovský gigant doma v pokračování bundesligy padl s Mohučí 1:2, Dortmund vyválčil v Darmstadtu výhru 2:0 a rázem je to jen o pět bodů. A Borussia hned v příštím kole v sobotu (18:30, Eurosport) má výhodu domácího prostředí. Proti Bayernu! Lépe se to snad po prvním domácím zakolísání obhájce titulu v sezóně ani sejít nemohlo.

Foto: Ina Fassbender, Reuters

Dortmundský kanonýr Pierre-Emerick Aubameyang může být trumfem proti Bayernu.

Článek

Titul Dortmundští samozřejmě zatím neslibují. Ani nemohou, ztráta je pořád velká. Ale naděje na zápletku tu je. „Chceme, aby to ještě bylo hodně vzrušující," říká kapitán Mats Hummels.

Dortmund přitom nasadil do středečního boje sestavu mírně řečeno improvizovanou. Bez řady hráčů, kteří jinak většinou bývají v základu. Hvězdný Marco Reus dokonce vůbec nebyl v kádru pro zápas, zato do zálohy naskočil mladík Felix Passlack. První start v lize si tak odbyl, když mu bylo 17 let a 278 dní. „Asi toho v noci po zápase moc nenaspím," přiznal devátý nejmladší debutant v historii Borussie. Celkem jen deset hráčů nastoupilo za žlutočerné poprvé před osmnáctými narozeninami a není to fotbalově špatná společnost.

Vůbec nejmladším byl Nuri Sahin, který se jako jediný dostal i pod sedmnáct - nastoupil, když mu bylo šestnáct let a 335 dnů. Mezi velmi brzy debutujícími mladíky Dortmundu je řada hvězd: Lars Ricken, Eike Immel, Mario Götze...

Nejmladší debutanti v dresu Dortmundu
1.16 let335 dnůNuri Sahinv roce 2005
2.17 let61 dnůIbrahim Tankov roce 1994
3.17 let134 dnůChristian Pulisicv roce 2016
4.17 let137 dnůMarc Kruskav roce 2004
5.17 let171 dnůMario Götzev roce 2009
6.17 let241 dnůLars Rickenv roce 1994
7.17 let258 dnůEike Immelv roce 1978
8.17 let260 dnůEmanuel Krontirisv roce 2000
9.17 let278 dnůFelix Passlackv roce 2016
10.17 let347 dnůRalf Augustinv roce 1978

Reus mohl své spoluhráče v klidu sledovat na pohovce. Dobývaní darmstadtského obranného valu se povedlo. „Existují způsoby, jak tam hrát fotbal," říkal kouč Thomas Tuchel už před zápasem, když věděl, že ho čeká přetěžký terén, který nenahrává tomu, kdo chce tvořit.

A o houževnatosti nováčka se přesvědčil už na podzim, když s ním doma jeho celek jen remizoval 2:2. Teď to zvládl lépe. A ušetřil síly. Bez Mchitarjana, Bürkiho, Kagawy, Schmelzera i Reuse, hráče tolik náchylného ke zranění zvláště na těžším terénu. „Byl to wrestling v blátě," komentoval situaci na ploše bek Neven Subotič. „Velký zápas na super místě," nešetřil sarkasmem Reus už s předstihem před utkáním, kdy už tušil, že bahnitého zážitku bude ušetřen.

„Je v dobré kondici nechceme riskovat," netajil Tuchel nijak, že Reuse prostě šetří na bitvu s Bayernem a těšilo ho, že úspěšně využil jiné hráče. „Podali jsme zodpovědný soustředěný výkon," pravil a už vyhlížel lídra. „Zkusíme stáhnout ještě více," podotkl.

Hoeness štěstí nepřinesl

Bayernu ve středečním večeru nepřinesl štěstí z vězení čerstvě propuštěný bývalý klubový prezident Uli Hoeness. Vítali ho transparenty fandů. „Chtělo by to pro něj vyhrát," měl jasno bek Jérome Boateng, ale sám k tomu pomoci pro zranění nemohl. Hoeness po dlouhých 662 dnech v hledišti na lize viděl těžkosti v podání mnichovského týmu. A nakonec i prohru.

„Pořád to chce (pro zisk titulu) odvést ještě hodně práce," komentoval zatím jen drobný zádrhel kouč Pep Guardiola. Může však přijít ještě větší... „To je zápas, ve kterém by nebylo dobré prohrát," pravil Karl-Heinz Rummenigge, jeden z šéfů Bayernu, jehož tým má znatelné problémy ve zraněními rozbité defenzivě. Boateng, Badstuber či Martinez u toho v sobotu nadále nebudou. „A myslím, že do Dortmundu nepojede ani Uli," dodal Rummenigge.

Reklama

Související témata: