Hlavní obsah

Kadeřábek i celý Hoffenheim si lebedí pod trenérským zelenáčem

Ostrava

Pouhých pět let dělí českého fotbalového obránce Pavla Kadeřábka od trenérského vládce Hoffenheimu. Julian Nagelsmann začal bundesligový tým trénovat už v osmadvaceti v minulé sezóně a sestupem ohrožený výběr dovedl k záchraně. Čtyřiadvacetiletý odchovanec pražské Sparty je ze spolupráce s mladým koučem nadšený.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Pavel Kadeřábek v dresu české fotbalové reprezentace.

Článek

„Myslím, že po jarním nástupu měl velmi složitou pozici. Těžko se v rozjeté sezóně mění celý tým, navíc jsme bojovali o záchranu. Ale uspěli jsme a během léta měl dost prostoru, aby nám předal své názory a filozofii," vrací se Kadeřábek během probíhající reprezentační kvalifikační akce k únoru letošního roku, kdy Nagelsmann nahradil zkušeného Stevense.

„Trenér hodně studuje soupeře, obrovsky dbá na přípravu. U videa musí trávit neskutečný čas, ale nám předává jen klíčové informace. Každý zápas hrajeme úplně jinak. Někdy na tři obránce, jindy na pět. Naše rozestavení se odvíjí podle soupeře," přibližuje Kadeřábek trenérův specifický přístup, s nímž však Hoffenheim slaví úspěchy. Záchranářské starosti jsou fuč, klub je na sedmé příčce a může myslet na pohárovou Evropu.

Kadeřábek je přesvědčený, že pokud Sparta vsadila při nynějších peripetiích na Davida Holoubka jako nejmladšího trenéra v historii české nejvyšší soutěže, neudělala chybu. „Myslím, že jde o člověka na správném místě. Vedl mě v dorostu. O jeho odbornosti není třeba mluvit, navíc je to fér člověk," říká Kadeřábek.

Nagelsmann si získal respekt

Problém nevidí ani v minimálních věkových rozdílech. „V Německu je trenér nezpochybnitelná autorita. Když k týmu přišel, nikdo z hráčů nevěděl, co si myslet a co nás čeká. Ale kromě jiného si získal respekt tím, jak je připravený," vysvětluje Kadeřábek. „Při oficiálních akcích nebo na hřišti mu všichni v týmu vykají. Zda to má v soukromí se staršími hráči nastavené jinak, netuším," krčí rameny český zadák v připomínce faktu, že kupříkladu slavný střelec Kuranyi je o pět let starší než trenér.

Podle českého zadáka se Nagelsmann snaží být součástí týmu. „Hodně se zapojuje do nejrůznějších legrácek a také se připojuje k různým cvičením. Když kluci trénují přímé kopy, zahrává je s nimi. Nebo se zapojuje při centrech, případně po tréninku, když zkoušíme střelbu. Obecně jsou jeho tréninky hodně pestré," lebedí si Kadeřábek.

Jako otec několikatýdenní dcerky si pak nemůže vynachválit, že Nagelsmann zrušil až na výjimky předzápasová soustředění. „Když hrajeme na vlastním stadiónu, spíme pokaždé doma. A jestliže k utkáním na hřišti soupeřů necestujeme více než hodinu a půl, tak rovněž nocujeme ve vlastním," vykládá nadšeně Kadeřábek.

„Myslím, že držet někoho na hotelu je zbytečné. Člověk se nejlépe vyspí doma. Mně přišlo divné, když jsme museli být na hotelu i před domácími duely. Současně však má každý hráč v tréninkovém centru k dispozici vlastní pokoj, kde může kdykoliv zůstat, pokud by doma neměl klid."

Reklama