Hlavní obsah

Už nikdy nebudu ten samý hráč jako předtím, přiznává Götze

Berlín

Jako raketa vzlétla v roce 2010 kariéra německého záložníka Maria Götzeho. Čtyřiadvacetiletý středopolař se stal v 18 letech prvotřídní hvězdou na fotbalové scéně a byla mu prorokována obrovská budoucnost. Po třech letech v Mnichově však jeho záře opadla a on se bez formy za 20 miliónů liber vrátil zpátky mezi hráče BVB odkud v roce 2013 odcházel.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Mario Götze během kvalifikačního utkání proti San Marinu.

Článek

Pryč jsou ty doby, kdy byl téměř vždy oslavován za svůj herní projev a za zlatý gól proti Argentině na fotbalovém šampionátu v Brazílii. Mario Götze se po třech letech strávených v Bayernu Mnichov vrátil v létě do „své" Borrusie Dortmund a hledí vpřed novým výzvám pod koučem Thomasem Tuchelem.

Velká vlna kritiky se snášela na hlavu ofenzivního záložníka během jeho období v Bayernu Mnichov a nepřívětivé chování ze strany fanoušků zažil i po návratu na Westfálský stadión, kde chce opět bojovat o svou pozici fotbalové hvězdy.

Hvězda bez formy pod tlakem

Ač hraje stabilně za klub i za německou reprezentaci, v nové sezóně se trefil zatím pouze jednou (ve Varšavě do sítě tamní Legie při vítězství v LM 6:0) ze všech čtrnácti utkání, do nichž v bundeslize, lize mistrů nebo světové kvalifikaci nastoupil.

Během reprezentační přestávky deníku Bild řekl, že nikdy nebude ten samý hráč jako v 18 letech kvůli tlaku, který je vyvářený na jeho osobu.

„Hrál jsem téměř šedesát zápasů za Německo, užil jsem si úspěšných šest let v Bayernu i Dortmundu a vyhrál jsem pět bundesligových titulů. To jsou prostě fakta," řekl německý reprezentant.

„Každý hráč se rozvíjí s časem stejně jako každý tým a každý soupeř. Prostě nikdy už nebudu ten starý Mario Götze," pokračoval.

„Jediné, na čem ve fotbale záleží, je, jak se cítíte. Momentálně se v národním mužstvu i v Dortmundu cítím velmi dobře. Vydávám ze sebe to nejlepší, co mohu. Každý den, každý trénink."

„Jakákoliv životní etapa vás posune dopředu. V Mnichově jsem se naučil hodně. Hrál jsem s nejlepšími fotbalisty, vyzrál jsem a poučil jsem se ze všech nezdarů," uzavřel Götze, jenž v kvalifikačním utkání proti San Marinu (Německo vyhrálo 8:0) připravil gól pro Hectora a odehrál 71 minut.

Reklama