Hlavní obsah

Časovka Simoniho vedení na Giru neohrozila

BOLZANO

Španěl Aitor Gonzalez vyhrál patnáctou etapu cyklistického Gira d'Italia, kterou byla časovka na 42,5 kilometru z Merana do Bolzana. Druhý skončil se ztrátou 51 sekund Švéd Magnus Backstedt a třetí Ukrajinec Sergej Gončar. Růžový trikot vedoucího jezdce průběžného pořadí udržel Ital Gilberto Simoni, který dojel sedmý.

Foto: ČTK

Italský cyklista Gilberto Simoni v růžovém trikotu vedoucího jezdce Gira d'Italia.

Článek

Trasa závodu vedla převážně rovinatým terénem, až deset kilometrů před cílem čekalo cyklisty 10% stoupání. Otázkou bylo, zda se dnes na Simoniho dotáhne jeho krajan a celkově druhý Stefano Garzelli. Simoniho od něj před startem časovky dělila minuta a 19 sekund.

Jenže Garzelli neměl svůj den, zatímco Simoni se s časovkou vypořádal dobře. Před závěrečným stoupáním ztrácel prvně jmenovaný na svého krajana a celkového lídra více než půl minuty. Simoni skončil sedmý a zvýšil svůj náskok v čele průběžné klasifikace už na téměř dvě minuty.

Popovyč se posunul na třetí místo

Časovka měla také rozhodnout o tom, kdo bude celkově třetí. Před startem držel bronzovou příčku Ital Andrea Noe, ale od čtvrtého Ukrajince Jaroslava Popovyče jej dělilo jen 30 sekund. Vynikající časovkář Raimondas Rumšas z Lotyšska byl pátý s odstupem další minuty.

Nejlépe si nakonec vedl Popovyč, který skončil šestý a probojoval se celkově na třetí místo. Rumšas měl smůlu a musel měnit kolo, kvůli čemuž ztratil naději na lepší umístění. Noe ztrácel v cíli na vítěze více než tři minuty a o téměř dvě prohrál s Popovyčem.

Svorada sebral skalp Noemu i Pantanimu

Překvapivě dobře se dařilo českému jezdci Jánu Svoradovi, který skončil s tříminutovým odstupem jedenadvacátý. Porazil mimo jiné dosud celkově třetího Noeho a také Marka Pantaniho.

"Neměl jsem za úkol jet časovku naplno a vydat se ze všech sil, proto je pro okolí překvapením, že jsem skončil čtvrtý z týmu. Možná mi trošku pomohlo, že zprvu moc nefoukalo," řekl v cíli spokojený Svorada spolupracovníkovi ČTK. "Škoda, že se tolik nevedlo těm nejlepším z naší stáje," dodal.

Výsledky - 15. etapa
časovka Merano - Bolzano, 42,5 km
1. A. Gonzalez (Šp.)54:33 min
2. Backstedt (Švéd.)-51 s
3. Gončar (Ukr.)-1:22
4. Frigo (It.)-1:23
5. Bondarjev (Ukr.)-1:30
6. Popovyč (Ukr.)-1:36
7. Simoni (It.)-1:40
8. Kirchen (Luc.)-1:41
Casar (Fr.)
10. Totschnig (Rak.)-1:52
...
21. Svorada (ČR)-3:05
Průběžné pořadí:
1. Simoni (It.)66:41:52
2. Garzelli (It.)-1:58
3. Popovyč (Ukr.)- 4:05
4. Noe (It.)-5:16
5. Rumšas (Lot.)-6:11
...
107. Svorada-1:53:15

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články