Hlavní obsah

Být fotbalistou je nejlepší zaměstnání, rozplývá se Drobný. Sní o účasti na MS

Brémy

Hamburku odváděl od roku 2010 skvělé služby, přesto fotbalový brankář Jaroslav Drobný od trenéra Bruna Labbadii v létě uslyšel: „Nechci tě“. Jenže zatímco kouč HSV se v září pakoval, 37letý gólman si rychle vydobyl pozici jedničky Brém, kam v létě přestoupil. Navíc se vrátil do reprezentace. V rozhovoru pro Právo hodnotí šance na záchranu v bundeslize, připouští působení v národním týmu i v letošním roce a naznačuje, do kdy chce chytat.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Brém a české fotbalové reprezentace Jaroslav Drobný.

Článek

V minulém týdnu kouč Nouri oznámil, že pro něj zůstáváte jasnou jedničkou i pro jarní část německé ligy. Jak se to poslouchalo?

Věděl jsem to už předtím. Nebýt zranění z podzimního reprezentačního srazu, ze kterého jsem se vrátil se dvěma zlomeninami na ruce, odchytal jsem v Brémách na podzim všechno.

Nebál jste se, že vás zranění přibrzdí?

I tahle varianta mohla nastat. Ale čeho bych se měl v mém věku obávat? Trenér určí, kdo bude stát v brance, vy to musíte respektovat. I když vám jeho rozhodnutí není někdy příjemné. V sedmatřiceti už to tak neprožívám.

Brémy jsou těsně nad sestupovými příčkami. Čekáte složité jaro?

Záchrana je cílem klubu od začátku, pro nás tedy nic nového. Je strašná škoda, že jsme několik zápasů prohráli v poslední minutě. Například s Mohučí, nad kterou jsme krátce před koncem dokonce vedli. Mít tyhle body, byli bychom úplně jinde.

Boj o záchranu je vám v posledních sezónách souzený...

Rád bych hrál samozřejmě výš, bohužel to nevychází. V obou slavných klubech zažívám spíš horší časy. Poháry jsem si zahrál naposledy v Hertě Berlín. Jenže o záchranu usiluje v bundeslize každý ročník osm mužstev, soutěž je strašně vyrovnaná.

Nestraší kabinu vražedný start? V sobotu přivítáte Dortmund, o týden později dorazí do Brém vedoucí Bayern.

To si člověk nevybere. Jasně, jsou to nejtěžší možní soupeři, jenže pokud se nám s nimi něco podaří urvat, bude to pro nás ohromná vzpruha. Proč kapitulovat už před výkopem? Stát se může všechno.

Třeba i to, že nováček z Lipska připraví Bayern o titul?

V Mnichově jasně prohráli, ale měli vyloučeného hráče. Mají mladý, běhavý mančaft, hraje se proti nim těžko. Ovšem že by měli Bayernu zkomplikovat život už tuto sezónu, to nejspíš ne.

V Hamburku jste vedl část brankářských tréninků, natáčel jste si je na video. Provozujete to i v Brémách?

Nahrávám si skoro každý druhý trénink. Kouč gólmanů s tím problém nemá. Můžu se pak kouknout, co udělat líp.

Připravujete se tím i na svou budoucí roli trenéra brankářů?

Můj kontrakt s HSV byl postavený tak, že po jeho vypršení mi mělo být umožněno pracovat v této funkci. V akademii, béčku nebo v áčku... Zamýšlel jsem, že začnu trénovat akademii HSV. Přestupem do Brém se všechno změnilo. Asi by mě to bavilo, ale že bych se k tomu vyloženě upínal, to zase ne. Muselo by to být v dobrém klubu, aby měla práce smysl.

V říjnu jste se po třech letech vrátil do reprezentace. Jenže kvůli zranění jste zbytek podzimní kvalifikace zmeškal. Pokud vás kouč Karel Jarolím opět pozve, přijedete?

Pokud bude chtít Karel mladšího gólmana, pochopím to. Když mě pozve, rád přijedu. Myslím, že je pořád šance na barážové druhé místo. Počítám, že by to pro mě bylo poslední mistrovství světa. (směje se)

To by byla třešnička na vaši kariéru.

Byl jsem jenom na jednom velkém turnaji, na mistrovství Evropy v Polsku za trenéra Bílka. Byl to super zážitek. Světový šampionát, to by byla fantazie.

MS se koná v příštím roce. Budete i nadále v Brémách, které na vás mají opci na další ročník?

Měli jsme ohledně této záležitosti s vedením první sezení. Nechci předbíhat. Jen snad, že je pravděpodobné, že naše cesty od léta půjdou společně dál.

Do kdy chcete stát mezi tyčemi?

Pokud je hezké počasí, chytal bych pořád. Ale v zimě, která je teď... Ještě, že máme vyhřívané tréninkové hřiště, takže mám teplo od nohou. (směje se) Teď vážně. Chci chytat, co nejdéle to půjde. Být fotbalistou je totiž nejlepší zaměstnání na světě.

Reklama

Související témata: