Hlavní obsah

Bartra je po operaci, spoluhráči budou bojovat i za něho. K útoku se přihlásili dva islamisté!

Dortmund/Praha

Tři exploze narušily úterní program fotbalistů Dortmundu a Monaka. U autobusu Borussie došlo k bombovému útoku, při kterém byl zraněn obránce Marc Bartra. Večerní čtvrtfináloý duel Ligy mistrů s Monakem byl následně z bezpečnostních důvodů zrušen a přesunut na dnešek (18:45, vysílá O2 TV). Pachatelé se k útoku po několika hodinách sami přiznali.

Foto: Bernd Thissen, ČTK/AP

Policisté hlídkovali před zápasem Ligy mistrů u dortmundského stadiónu.

Článek
Fotogalerie
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Exploze? Cílený útok na fotbalisty Dortmundu, hlásí policie. Byl to pokus o vraždu, tvrdí

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Exploze u autobusu s fotbalisty Dortmundu před čtvrtfinále Ligy mistrů vyšetřuje policie jako pokus o vraždu

"Umíte si sami představit, jestli se hráčům spalo dobře, nebo špatně. Sešli jsme se společně, budeme se připravovat na zápas a musíme se nějak vyrovnat s tím, co se stalo," řekl klubový prezident Reinhard Rauball.

"Tým takovou situaci nikdy nezažil. Ale stále očekáváme, že předvede ten nejlepší výkon," pravil ředitel klubu Hans-Joachim Watzke. „V kabině jsem hráčům řekl, aby všem ukázali, že nebudeme ustupovat teroru," dodal.

Právě hráči, kteří už dopoledne trénovali, budou proti Monaku bojovat i za svého spoluhráče Marca Bartru. Šestadvacetiletý obránce se musel podrobit operaci zlomeného zápěstí, které při ataku utrpěl. „Včera večer jsem s ním po operaci mluvil a řekl mi, že je v pořádku. V nemocnici zůstane pár dní na pozorování a pak bude propuštěn domů," optimisticky prohlásil jeho otec Jose.

Bartra chce sledovat zápas spoluhráčů v televizi. "Ahoj všichni, jak můžete vidět, daří se mi už mnohem lépe. Děkuji všem za podporu a mnoho zpráv a vší silou podporuji své spoluhráče i fanoušky v dnešním zápase," uvedl Bartra na sociální síti, kam umístil svou fotografii s úsměvem, zdviženým palcem a sádrou na ruce.

Okamžitá podpora

„Rodina BVB je obzvlášť silná, když se musí vypořádat s tak obtížnými situacemi. Tohle je snad ta nejsložitější, která v posledních desetiletích nastala, proto žádáme fanoušky, aby nás po celých 90 minut podporovali," požádal příznivce Watzke.

Někteří z nich vyjádřili podporu už na tréninku. Čtyři dívky přišli s transparentem "You will never walk alone", což je jedna z klubových písní.

"Včera jsem byla na stadiónu a cítila jsem se bezpečně. Samozřejmě, bylo to trochu děsivé, ale myslím, že se všemi těmi policisty to bude dobré," pravila jednadvacetiletá studentka inženýrství Annika Lentwojtová.

Už se ví, kdo za činem stojí

Podle prvních informací se k činu skrze dopisy přihlásili nezávisle na sobě dva islamisté a zároveň levicoví extrémisté. Německé nejvyšší zastupitelství, které tento útok označilo za teroristický čin, jejich věrohodnost ověřuje.

Bomby, které vybuchly, byly uloženy v křoví u silnice a poničily autobus na dvou místech.

„Víme, že výbušná zařízení byla opatřena kovovými kolíky. Jeden takový se zaryl do opěrky hlavy u jednoho ze sedadel v autobuse. Dá se mluvit o obrovském štěstí, že se nestalo něco strašného," citoval server Focus státní zástupkyni Frauke Köhlerovou.

Reklama

Související témata: