Hlavní obsah

Vodní děla, krutá penalta. Nesnáším baráž, jediným verdiktem může být vše v pr..., lamentoval kouč

Praha

Emoce, hádky, každý verdikt pod drobnohledem, tradiční barážová řež nezklamala. Drancovala nervy všech zainteresovaných. A to jsme teprve v poločase souboje Wolfsburgu a Braunschweigu, dolnosaských rivalů, kteří usilují o obsazení posledního volného místa v příštím ročníku bundesligy. Domácí vyhráli 1:0 gólem z kontroverzně nařízené penalty.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Mario Gómez střílí z penalty vedoucí gól Wolfsburgu v baráži o účast v bundeslize

Článek
Fotogalerie

Pouhých třicet kilometrů dělí obě města, jejichž kluby jsou ve hře. Bohatý, ale letos fotbalově utrápený Wolfsburg po prohře s Hamburkem v posledním kole nejvyšší soutěže propadl na třetí místo od konce a bojuje s třetím nejlepším z druhé bundesligy - Braunschweigem.

Konfliktní situace před stadiónem, kdy proti fandům hostů byla použita vodní děla byla předzvěstí toho, že jde do tuhého. V hledišti nechyběli nejvyšší šéfové koncernu VW. Jejich klub ještě před nedávnem statečně bojoval i v Lize mistrů třeba s Realem Madrid, teď se třese o prvoligovou příslušnost...

To hlavní v první barážové bitvě se odehrálo ve 34. minutě. Norský stoper hostů Gustav Valsvik se na hranici pokutového území postavil proti střele Yunuse Malliho, instinktivně se otáčel, ruku měl jen kousek od těla, ale viditelně byla bombou ze dvou tří metrů zasažena. Sudí Sascha Stegemann po váhání nařídil pokutový kop! „Podle mě žádná penalta. Hráč se otáčel, paže byla v přirozené poloze volně u těla. Kam ji měl dát," cituje Bild bývalého německého rozhodčího Thorstena Kinhöfera.

Hosté marně protestovali, kouč Torsten Lieberknecht nervózně poletoval kolem postranní čáry. Přetěžká volba pro arbitra... Ale nemuselo k ní dojít. Pár okamžiků před tím Mario Gómez, ostrostřelec domácích zjevně zahrál rukou. Dokonce by se dalo říci, že popohodil míč ke spoluhráči Mallimu, který pak pálil do Valsvika. „Úmyslná ruka," vyjádřil se ke Gómezově kontaktu s míčem Kinhöfer. Rozhodčí ovšem nepískal.

„Neuvěřitelné! Tohle prostě měl sudí vidět," vyjádřil se expert ARD a bývalý reprezentant Stefan Effenberg. Kouč domácích Andries Jonker ke kontroverzní scéně, poznamenal stroze: „Je mi to jedno."

„To je přesně to, proč nesnáším baráž. Jediným verdiktem je celá sezóna v pr...," říkal trenér hostů Lieberknecht, ale nemusel truchlit. Jednogólové manko není tak zlé před odvetou s boháči z Wolfsburgu, kterému hrozí pád dolů po dvaceti letech. Braunschweig je brán spíše jen jako chudší příbuzný čekající na šanci. Koneckonců jednu velkou měl i na hřišti v prvním duelu. Mirko Boland ovšem hlavičkoval těsně vedle v době, kdy byl stav ještě 0:0.

V pondělí dojde na pokračovaní barážového hororu (ve 20:30 vysílá Eurosport).

Reklama

Související témata: