Hlavní obsah

Rána v Dortmundu! Kouč Tuchel předčasně končí. Pouhé tři dny po zisku trofeje

Dortmund

Jedna vyhraná trofej byla málo, nejednotná myšlenková linie kouče se šéfy klubu zjevně převážila. Thomas Tuchel se proto musí předčasně pakovat, po dvou letech už není trenérem fotbalistů Borussie Dortmund. Kandidáti na jeho místo v ambiciózním klubu? Švýcar Lucien Favre, kterým momentálně působí v Nice, a Rakušan Peter Stöger z Kolína nad Rýnem.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Thomas Tuchel ještě jako kouč Dortmundu při dubnovém čtvrtfinále LM s Monakem.

Článek
Fotogalerie

Tuchelův tým skončil v bundeslize horko těžko třetí za Bayernem i nováčkem z Lipska, na mezinárodní scéně vypadl ve čtvrtfinále Ligy mistrů, sezónu vylepšil nakonec triumfem v domácím poháru. To už ovšem byly v plném proudu debaty o tom, že kouč možná skončí.

Teď už je to jistota. Stalo se tak rok před vypršením kontraktu. A německá média kromě toho připomínají: "Pouhé tři dny po zisku Německého poháru, který je první trofejí pro klub za předešlých pět let."

Fotbalový rozvod se shodou okolností uskutečnil ve stejném hotelu, ze kterého dortmundští fotbalisté v dubnu vyjížděli ke čtvrtfinálovému zápasu Ligy mistrů s Monakem, před nímž byli cestou na stadión zasaženi bombovým útokem, při němž byl zraněn stoper Marc Bartra.

Dnešní schůzka trenéra s šéfy klubu trvala pouhých 21 minut. "Jsem vděčný za dva nádherné vzrušující roky. Škoda, že to nejde dál," potvrzoval rozchod Tuchel na sítích. "Děkuji fanouškům, hráčům, zaměstnancům klubu i všem, kteří nám fandili. Přeju Borussii jen to nejlepší."

Třiačtyřicetiletý kouč se podle německých médií dostával v poslední době do častých sporů s výkonným ředitelem klubu Hansem Joachimem Watzkem. Vše se vyhrotilo po vyřazení Dortmundu ve čtvrtfinále LM.

Za předčasný odchod celého současného trenérského týmu má klub zaplatit 2,9 miliónu eur. Náhradu ve výši dalších pěti miliónů si možná bude muset připravit na uvolnění nástupce. Nice, pokud by mělo uvolnit Favreho, požaduje právě tolik...

Tuchel přišel do Dortmundu z Mohuče jako nástupce charismatického Jürgena Kloppa, který zamířil do Liverpoolu. Borussia pod jeho vedením pokračovala v produkci často velmi atraktivního fotbalu, nadvládu Bayernu v německé bundeslize ale v poslední době příliš neohrožovala.

Reklama

Související témata: