Hlavní obsah

Bombový útok na fotbalisty Dortmundu? Nechtěl jsem zabíjet, tvrdil útočník, k činu se přiznal

Berlín

Vyfasuje doživotí? Muž obžalovaný z loňského bombového útoku na fotbalisty německé Borussie Dortmund se v pondělí u soudu k činu přiznal. Popírá ale, že by chtěl zabíjet, z čehož ho viní obžaloba. Cílem Němce ruského původu bylo zřejmě na útoku vydělat peníze.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Bombový útok na fotbalisty Dortmundu, kteří v dubnu loňského roku cestovali k utkání Ligy mistrů s Monakem, si vyžádal několik zraněných. Útočník se u soudu k činu přiznal, tvrdí však, že nechtěl zabíjet.

Článek
Fotogalerie

"Hluboce lituji svého jednání," uvedl před dortmundským soudem Sergej W. Muž, který je obžalován z 28násobného pokusu o vraždu, také podle veřejnoprávní televize ARD řekl, že nálože připravil tak, že při jejich výbuchu nebylo možné očekávat zranění osob. Jenže skutečnost byla jiná a ke zranění osob došlo.

Fotbalisté Dortmundu 11. dubna vyrazili na večerní zápas čtvrtfinále Ligy mistrů s Monakem, když vedle jejich týmového autobusu explodovaly tři nálože. Zranění utrpěl španělský obránce Marc Bartra, který musel být se zlomenou paží operován, i jeden z policistů, který autobus doprovázel. Jak se později ukázalo, bylo velkým štěstím, že žádný z fotbalistů nepřišel o život. V bombách totiž byly kovové součástky, z nichž se jedna v autobuse zavrtala do opěrky pod hlavu.

Reklama

Související témata: