Hlavní obsah

Odmítl nabídku Bayernu, skončil ve vězení: Z člověka se stane monstrum!

Berlín/Praha

Někdo má životní cestu nezvykle uhlazenou, s dalším si osud někdy až krutě pohrává. Pořádný veletoč prožil i německý brankář Lutz Pfannenstiel, který se do historie zapsal jako první fotbalista, jenž okusil profesionální dráhu na pěti kontinentech. Někdejší talent, jehož toužil do svých řad získat i bavorský velkoklub Bayern Mnichov, se v rozhovoru pro Frankfurter Allgemeine Zeitung rozpovídal i o drsných časech, kdy v Singapuru strávil 101 dnů ve vězení kvůli podezření z manipulování zápasů.

Foto: Profimedia.cz

Německý fotbalový brankář Lutz Pfannenstiel se podělil o svůj životní příběh.

Článek

Hodně tvrdá realita, a přitom se před ním rýsovala slibná kariéra. „Měl jsem nabídky z Bayernu, Norimberku i Bochumi, ale měl jsem hrát jen za amatéry, zatímco já jsem chtěl být bezpodmínečně profesionál," vysvětluje Pfannenstiel, proč v roce 1993 odešel do Penangu v Malajsii.

„Pět tisíc dolarů měsíčně, vlastní auto, ubytování v hotelu. Přepych a luxus, který pro mě znamenal kulturní šok," přiznává fotbalista, který během aktivní dráhy vystřídal dresy 25 týmů ve 13 zemích. V Singapuru však zažil i krušné chvíle, když se kvůli podezření z korupce dostal neoprávněně za mříže.

Denně nakládačka, třikrát zlomený nos

„Bylo to tam tvrdé: žádná postel, WC, toaletní papír nebo kartáček na zuby, žádné rozdělení podle povahy spáchaných zločinů. Vedle mě například ležel starší muž, jenž nezaplatil pokutu za rychlou jízdu, a z druhé strany vrah, který rozčtvrtil svoji matku. Zpočátku jsem dostával každý den nakládačku, měl jsem třikrát zlomený nos. Musel jsem se začít bránit, ale v takových chvílích člověk ztrácí přirozený cit, stává se z něho monstrum " popisoval děsivé okamžiky dnes 45letý bývalý fotbalista.

Až Mezinárodní soudní dvůr v Haagu jej označil za nevinného a osvobodil ho. Nyní Pfannenstiel pracuje jako vyhledavač talentů pro TSG Hoffenheim a televizní expert.

Reklama

Související témata: