Hlavní obsah

Slavia věnuje prestižní duel se Slovanem svojí legendě

Praha

Druhý ročník Česko-slovenského Superpoháru krachnul, slovenští pořadatelé ho v Bratislavě z bezpečnostních důvodů zrušili. Fotbalová Slavia tak duel se Slovanem v pátek uspořádá v Edenu sama. Po tradičním mládežnickém turnaji Bican cupu se klub rozhodl vzdát hold další své významné legendě. Pojmenuje prestižní zápas po Ferdinandu Daučíkovi. Slovenský rodák získal se Slavií tři ligové tituly a Středoevropský pohár, po skončení hráčské kariéry se stal trenérem a vedl především španělské kluby v čele s FC Barcelona.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Slavie Praha před finále MOL Cupu.

Článek

Přípravný zápas s tradičním soupeřem sešívaných Slovanem Bratislava bude přece jen soutěžní. Ponese název O pohár Ferdinanda Daučíka a vítěz získá trofej.

"Přikládáme utkání velkou důležitost. Před jeho zahájením zazní naživo česká a slovenská státní hymna, které zazpívá sólistka Národního divadla Eva Charvátová. Čestný výkop provede Ján Andrejkovič, jedna z nejstarších žijících legend Slavie a také Slovanu Bratislava, jehož dres oblékal. Na Chodníku slávy před tribunou Johna Williama Maddena přibude pamětní deska Ferdinanda Daučíka," avizuje Slavia na svém webu.

Ferdinand Daučík se do historie klubu zapsal zejména jako kapitán týmu, který získal v roce 1938 nejvýznamnější trofej slávistické historie, Středoevropský pohár. Letos v září si sešívaní připomenou 80. výročí jeho zisku.

Říkali mu Gándhí...

Daučík se narodil 30. května 1910, byl odchovancem nejslavnějšího slovenského klubu 1. ČsŠK Bratislava (dnešní Slovan). V roce 1935 ho přemluvil slovenský reprezentant a hráč Slavie Štefan Čambal k odchodu do Prahy.

Ve Slavii ho nikdo nenazval jinak než Gándhí, protože měl ve svých tmavých vlasech bílý pramínek stejně jako populární indický premiér - syn zakladatele indického státu Mahátmy Gándhího. Rychlý, důrazný a technický obránce odehrál ve Slavii 231 zápasů. Vítěz Středoevropského poháru 1938 a trojnásobný mistr ligy (1935, 1937 a 1940). Za Československo nastoupil v patnácti zápasech, zahrál si i na MS 1938 ve Francii.

Po válce se jeho novým domovem stalo Španělsko, kde působil jako respektovaný trenér ve slavných klubech FC Barcelona, Atlético Madrid, Sevilla FC a dalších. Zemřel 14. listopadu 1986.

Zápas Slavia - Slovan se bude hrát v pátek 29. června od 18:30 v Edenu a vstup je zdarma. Sešívaní předtím od 15:30 nastoupí také proti Viktorii Žižkov.

Reklama

Související témata: