Hlavní obsah

Zlaté kopačky i bombami potrhané sítě. Liga startuje s novou televizní grafikou

Tak dnes v podvečer na Julisce všechno začne. Duelem Dukly s obhájcem titulu Plzní odstartuje 26. ročník samostatné české fotbalové ligy. Bude nejradikálnější z pohledu změn a novinek, které zavádí. Především poprvé v historii dojde na nadstavbový systém. Revolučnímu ročníku odpovídá také zbrusu nová televizní grafika, kterou si v předstihu můžete prohlédnout v přiloženém videu.

Nová televizní grafika pro ligové přenosy Video: Fortuna:liga

 
Článek

Naskakují světla reflektorů, do akce jdou zlaté kopačky a v brankových sítích se objevují první díry po parádních gólových bombách. Tak nějak má v ideálním případě vypadat soutěž s novým názvem Fortuna:liga.

„Na grafice jsme pracovali s Ligovou fotbalovou asociací několik měsíců. Inspirovali jsme se i v zahraničí," říká Marek Kindernay, výkonný ředitel O2 TV Sport. Jeho stanice nabídne divákům přenosy všech zápasů daného kole - tři nejatraktivnější v nejvyšší kvalitě, další čtyři v multidimenzi a osmý pak z programu ČT sport, která získala práva na páteční utkání.

Klíčovou změnou je samozřejmě především úprava hracího systému a zavedení nadstavby a baráží, což přinese o 48 zápasů více. „Změna hracího modelu se neděje moc často. Zvláště ve fotbale, který je hodně konzervativním prostředím třeba ve srovnání s hokejem," poukazuje šéf soutěže Dušan Svoboda.

Školí se další rozhodčí pro video

Česká liga také nadále rozvíjí projekt videorozhodčího. Na podzim už bude nasazen do tří zápasů v každém kole. „Mistrovství světa v Rusku ukázalo, jak je projekt přínosný. My jsme s ním začali už před dvěma lety. Dostáli jsme závazku, který jsme sami na sebe vzali," pochvaluje si Svoboda.

„V jarním derby jsme viděli všechno, co video může přinést i vzít. Samozřejmě pak také na šampionátu v Rusku, kde nebyl uznán snad ani jeden gól z ofsajdu. Záznamy ze zápasů s videorozhodčím se odesílají na univerzitu, tím jsme k rozvoji projektu přispěli. A vlastně zanechali na MS i jistou stopu, přestože na něm naše reprezentace nehrála... V lize bude video na podzim na třech zápasech v kole a uvidíme, zda na jaře třeba o jeden víc," usmívá se Svoboda.

Nachystán však musí být také patřičný počet rozhodčích, kteří mohou s videem pracovat a komunikovat.

„Vyškoleno je šest videorozhodčích, plus jedenáct hlavních. K nim by brzy měl jeden přibýt. Během podzimu chceme vyškolit další tři na video a šest hlavních, aby se projekt mohl rozvíjet," avizuje ředitel ligy Tomáš Bárta.

Reklama