Hlavní obsah

Teplický Kaufman nebude za faul na Simpsona trestán

PRAHA

Teplický obránce Josef Kaufman odešel ze čtvrtečního jednání disciplinární komise ČMFS spokojený. Žádný trest nedostane, protože se nedopustil hrubého porušení pravidel. V prvním poločase říjnového utkání Teplic s Kladnem při střetu s ním utrpěl kladenský útočník Dave Simpson tržnou ránu na hlavě, těžký otřes mozku a dvacet minut byl v bezvědomí.

Článek

"Disciplinární komise ČMFS končí šetření a nezahájí s hráčem Kaufmanem disciplinární řízení, protože k tomu nejsou oprávněné důvody z hlediska porušení disciplinárního řádu. Kaufman neporušil pravidla v tom smyslu, že by hrál surově," vysvětlil verdikt předseda disciplinární komise Alexander Károlyi.

Disciplinárka si vyžádala kromě zápisu rozhodčího Fraňka a zprávy delegáta, také zprávu kladenského lékaře Lemona. O odborná stanoviska k inkriminovanému souboji požádala komisi pravidlovou a komisi rozhodčích a delegátů.

Nešťastná náhoda

"Sledoval jsem míč a šel do hlavičkového souboje. Míč jsem odehrál. Nebyl v tom žádný úmysl. Šlo o nešťastnou náhodu. Je mi líto, co se Simpsonovi stalo," tvrdil před komisí Josef Kaufman.

Vladimír Lemon uvedl, že šlo o tvrdý úder, který způsobil tržně zhmožděnou ránu po níž hráč upadl do bezvědomí, z něhož se probral až na ARO teplické nemocnice. Následné vyšetření vyvrátilo podezření z krvácení do mozku. Hráč se v nemocnici probral a jeho stav byl stabilizovaný. "Utrpěl těžký otřes mozku, následně trpěl dvojitým viděním. Už může běhat a příští týden, pokud dopadne dobře další odborné vyšetření, mu povolím zapojit se plně do tréninku," řekl Lemon.

Úmysl nelze prokázat

Obě odborné svazové komise došly po rozboru záznamu k závěru, že ze strany Kaufmana nešlo o surovou hru a nesportovní chování. Simpson si podle komisí za zranění může částečně sám přístupem k souboji, v němž ohrozil sám sebe, protože ani nevyskočil. Úmysl nelze prokázat, stejně jako nebyl odhalen nepřirozený pohyb lokte proti hlavě. Sudí posoudil situaci správně a udělil jen trest ve hře odpískáním trestného kopu proti Teplicím. Správně nedal Kaufmanovi žlutou kartu.

"Jsem s verdiktem spokojený," lakonicky řekl Kaufman a spěchal ze Strahova. Kladenští zástupci už nebyli tak spokojení a připustili možnost, že si nechají udělat odborný rozbor pohybu Kaufmanova lokte na pražské FTVS UK. "Nebylo zbytečné tuto kauzu otevřít. Upozornili jsme na množící se fauly a nebezpečnou hru loktem a rozhodčí si budou dávat víc pozor," konstatoval Novák.

Jediným potrestaným tak byl ve čtvrtek v souvislosti s tímto zápasem kladenský sportovní ředitel a bývalý sudí Tomáš Čuřín, který v poločase křičel na sudího Fraňka, že se směje přičemž Simpson má krvácení do mozku a nazval jej dámským přirozením. Čuřín se Fraňkovi omluvil, ale disciplinární komise mu za urážku rozhodčího udělila pokutu 35 tisíc korun.

Reklama