Hlavní obsah

Sparta zaplašila fobii z nováčků, Slavia atakovala poválečný rekord

Praha

První výhry ještě ligu nevyhrávají, pro fotbalisty Sparty a Slavie, kteří spolu s mistrovskou Plzní patří mezi největší favority nového ročníku, však z pohledu klubové historie hodně znamenají. Letenští si vylepšili tristní bilanci vítání nováčků v soutěži, sešívaní se zase přiblížili unikátnímu zápisu až z roku 1945...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Sparty (zleva) Tal Ben Chaim, Costa, Benjamin Tetteh, Jiří Kulhánek, Guelor Kanga a Nicolae Stanciu oslavují gól na 1:0 během utkání s Opavou.

Článek

Svěrákův Pepa Tkaloun v komedii Vratné lahve sám sebe charakterizuje jako vítací typ. Sparta jím tedy rozhodně není. Jak těsně před startem ligy poukázal specializovaný server csfotbal.cz, za posledních 60 let začínala proti ligovým nováčkům devětkrát a vyhrát dokázala pouze jednou! Před třinácti lety porazila Plzeň 2:1. Očekávaná výhra 2:0 nad Opavou je tedy pro Spartu svým způsobem svátkem.

Nejlépe ze všech začala Slavia. Výraznou výhrou 3:0 v Olomouci se sešívaní postarali o nejlepší klubový start na hřišti soupeře od první poválečné sezóny v roce 1945! Tehdy, před 73 lety, sešívaní vyhráli v Považské Bystrici 5:1. Tentokrát jejich řádění odnesli Hanáci.

Památná pro oba aktéry se pak stala také bitva ve Zlíně. Ševci prohrávali s Mladou Boleslaví 0:2, nakonec ještě stihli zvítězit 3:2. Zatímco Zlín zvládá takové kousky jednou za čtvrt století, Středočeši zápas, ve kterém vedli o dva góly, ještě nikdy v lize neprohráli...

Reklama