Hlavní obsah

Hapal padl! Sparta hledá trenéra, na lavičku zatím usedne Ščasný

Praha
Aktualizováno

Jen dva soutěžní zápasy v nové sezóně strávil na lavičce fotbalové Sparty trenér Pavel Hapal. V pátek byl v den svých 49. narozenin po návratu ze Srbska, kde jeho tým po tristním výkonu v úvodním duelu 2. předkola Evropské ligy podlehl Spartaku Subotica 0:2, odvolán. Klub hledá jeho nástupce, mužstvo již v nedělním ligovém duelu v Jablonci dočasně povede sportovní ředitel Zdeněk Ščasný.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Pavel Hapal během utkání na Bohemians.

Článek

Přál si vítězství jako ideální dárek k narozeninám. Místo toho mu parta v rudých dresech namydlila schody. Blamáž v Srbsku nezůstala bez odezvy. Trenér Pavel Hapal ve Spartě končí, spolu s ním také asistent Oto Brunegraf. Vedení klubu oznámilo trenérovi odvolání v pátek v poledne. Odpolední tréninkovou jednotku absolvují hráči pod vedením sportovního ředitele Zdeňka Ščasného.

„Výkony týmu nebyly dlouhodobě podle našich představ a situaci jsme po předvedeném výkonu a výsledku v Srbsku museli řešit. Zbývají pouze dva dny do ligového utkání v Jablonci a za šest dní bude odveta se Suboticou. Očekáváme zcela odlišný přístup a obě utkání chceme zvládnout. Převzetí týmu sportovním ředitelem považujeme za řešení dočasné," říká generální ředitel klubu Adam Kotalík pro klubový web.

„Do Sparty jsem v zimě nepřišel s ambicí mužstvo trénovat. Nechtěl jsem tým z pozice kouče převzít ani po odvolání kouče Stramaccioniho. Jde o řešení skutečně jen na nezbytně nutnou dobu. Nicméně ihned se musíme začít připravovat, chceme zvládnout nedělní ligové utkání i odvetu 2. předkola Evropské ligy," ujišťuje Zdeněk Ščasný, který v Jablonci povede mužstvo ze střídačky.

„Řešení vnímám jako krizové. Využít mě jako člověka, který zná prostředí, mužstvo, hráče, vztahy v kabině a českou ligu. V Jablonci chceme podat odlišný výkon než proti Subotici a co nejlépe se připravit na odvetu. Myslím, že pořád je v našich silách postoupit," věří Ščasný.

Spasitelem po Italovi se nestal

Hapal přišel na Letnou v březnu, když vedení došla trpělivost s Italem Stramaccionim. Český internacionál však dovedl tým jen na páté místo v lize. Proto musí Sparta začínat již ve 2. předkole Evropské ligy, navíc v letní přípravě vyhrála jen dva ze sedmi zápasů.

„Máme v zápasech hluchá místa, ale také spoustu šancí, které zahazujeme. Věřím, že až je začneme proměňovat, budeme vyhrávat," doufal kouč na startu nové sezóny.

V ligové premiéře Sparta nakonec přemohla nováčka z Opavy (2:0), duel v Srbsku ji ovšem srazil tvrdě na zem.

Osmačtyřicetiletý Hapal měl smlouvu do června 2020. Kvůli příchodu do Sparty se vzdal angažmá u slovenské reprezentace do 21 let. Ve 12 ligových zápasech zaznamenal šest výher, pět remíz a jednu porážku.

Jak by podle vás měla Sparta řešit pozici nového kouče?
Měla by určitě angažovat kouče ze zahraničí.
20,1 %
Měla by určitě angažovat českého trenéra.
79,9 %
Celkem hlasovalo 8711 čtenářů.

Reklama

Související témata: