Hlavní obsah

V zimě jsem nevěděl, jestli budu ještě hrát fotbal, přiznal opavský gólman Fendrich

Praha

Sedmadvacetiletý gólman SFC Opava Vilém Fendrich v zimě zvažoval konec kariéry. Problémy s kolenem se nelepšily. Sen o tom, zahrát si ligu, který se mu v Jablonci, kde fotbalově vyrostl, nikdy nesplnil, se stal skutečností v pátek v Edenu. Debut proti Slavii si užil a přes tři inkasované góly byl nejlepším hráčem Slezanů...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Opavy Vilém Fendrich během utkání 3. kola Fortuna ligy na hřišti Slavie. Inkasoval tři branky a jeho tým prohrál 1:3.

Článek

Kdy jste se dozvěděl, že půjdete do branky místo Vojtěcha Šroma?

Dva dny před utkáním. Nervozita nebyla, jen ta zdravá.

Debutovat v lize proti Slavii, to chce i kus odvahy. Jak jste zápas prožíval?

Užíval jsem si ho. Vždyť v zimě jsem nevěděl, jestli budu ve fotbale pokračovat. Problémy s kolenem se zhoršovaly. Vypadalo to špatně. Nakonec jsem se dal do kupy. Jsem rád, že jsem mohl v Edenu nastoupit, bohužel zápas nám nevyšel výsledkově.

Nevyvádělo vás z koncentrace bouřlivé povzbuzování slávistického kotle za vašimi zády?

Už jsme za sebou měli finále domácího poháru, které bylo atmosférou podobné. Slávističtí fandové vytvořili skvělou kulisu, v jaké se snad ani nedá chytat špatně. Ti naši ale byli také výborní.

Opava zřejmě předvedla dosud nejlepší výkon podzimu...

V první půli nás Slavia povozila na kolotoči. Ve druhém se hra vyrovnávala, a dokonce jsme sahali po bodu. Kdyby Matěj Helebrand v závěru proměnil svoji šanci, bod bychom urvali. Škoda, že to nevyšlo.

Co jste říkal trefě Josefa Hušbauera při prvním gólu?

Klobouk dolů, trefil to parádně.

Zápas rozhodl pokutový kop, který proměnil Hušbauer, jak jste viděl penaltový zákrok Simerského na Tecla?

Moc ne, protože jsem vyrážel balón a pak už jsem viděl jen útočníka Slavie na trávníku.

Opava si připsala třetí porážku v řadě. Nejste ze situace nervózní?

Nechci se vymlouvat, ale měli jsme opravdu těžký los. Hráli jsme na Spartě, teď na Slavii. Mezi tím jsme v brněnském exilu hostili Zlín. S ním to bodově vyjít mohlo, ale dlouho jsme hráli v deseti bez vyloučeného Jaroslava Svozila. Musíme se dívat dopředu, na další zápasy. Když budeme pokračovat ve výkonech, jaký jsme v Edenu předvedli ve druhé půli, nějaké body přijdou. Jakmile získáme první, začnou přibývat. Musíme být ale v naší hře efektivní. Za krásu se body nedávají. Rozhodně ale nechceme hrát nakopávanou.

Reklama

Související témata: