Hlavní obsah

Spartu ruinuje vzpoura Klubu odložených, až hoří lajna

Praha

Vypustili na ligovou scénu ze všech klubů největší počet svých odchovanců. Problém však je, jak je vytěžit ve svůj prospěch. Vzhledem k armádě cizinců, na něž fotbalová Sparta druhým rokem sází, moc místa v áčku pro vlastní hráče nezbývá. Pak se není co divit, když se Klub odložených bouří. Poslední dvě remízy, jež přinesly Letenským první bodové ztráty v sezóně, mají výrazný společný rys. Obrali je jejich bývalí hráči.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Střelec vyrovnávacího gólu Bohemians Jan Záviška (druhý zleva) a brankář Roman Valeš během děkovačky s fanoušky po utkání se Spartou.

Článek
Fotogalerie

Dvě remízy, dvě srážky s bývalou nebo ještě nedávnou vlastní krví.

Příbram přivezla na Spartu čtyři její někdejší hráče. Slepička jí dal první gól, Nový nahrál na druhý, brankář Švenger podal životní výkon a na hřišti byl také Rezek.

Klokani pak jsou pomalu letenským béčkem. Kouč Bohemians Martin Hašek starší hrával ve Spartě stejně jako jeho synové Martin a Filip, Reiter, Kouba, Krch, Bederka, Záviška, Nečas, Vondra a Juliš.

Posledně jmenovaný v Ďolíčku hostuje, takže v derby hrát nesměl. V základní sestavě však byl čtyřlístek Bederka, Krch, Reiter a Filip Hašek. Jako žolíci střídali Nečas, Martin Hašek mladší a Záviška.

A právě on se tři minuty před koncem postaral o vyrovnání.

Odchovanci se chtějí vytáhnout

„Každý odchovanec Sparty chce proti ní podat maximální výkon a nejlíp dát gól. Jsem rád, že jsem vyrovnal, i když jsem prošel Spartou. Je to zvláštní, teď ale hraju za Bohemku a chci body pro ni," usmívá se Jan Záviška.

Není mnoho odložených, kteří se dočkají návratu.

„Většinu našich bývalých hráčů znám. Potkávali jsme se v mládeži. Sám vím, jaké to bylo, když jsem hrál proti Spartě. Chtěl jsem dokázat, že do ní patřím, že se chci vrátit zpátky," chápe Martin Frýdek po vyhnanství v Liberci.

Měl oživit hru, gól je navrch

Ne každý se v duelu proti svým stane hrdinou.

„Když jsem střídal, gól mi trenér za úkol nedal. Měl jsem oživit hru, aby lajna trochu víc hořela. Chtěl jsem na hřiště vlítnout, gól je navrch," libuje si Záviška.

Jeho kouč ve Spartě nejen hrál, ale také trénoval. Áčko i mládež, kde si spoustu současných bohemáků vyhlédl a přivedl do Ďolíčku.

„Chtěli jsme z derby tři body, ale i remíza je dobrá. Naše výhoda, že jsme mohli, zatímco Sparta v každém zápase musí. Pak se nám hraje líp, jednoznačně," srovnává Martin Hašek starší.

Reklama

Související témata: